Heb jij nog vragen over democratie?

Hoe en wanneer is de democratie ontstaan? Hoe proberen politici jouw stemmen te winnen? Kan in België een dictator aan de macht komen? En doen dieren aan politiek? Dit én nog veel meer prangende vragen beantwoorden we in deze colleges.

Hoe is de democratie ontstaan?

Als iemand vraagt naar de bakermat van de democratie, denken we spontaan aan het oude Athene. Maar hoe democratisch waren de Atheners zo'n 2.500 jaar geleden en zouden we hen vandaag nog steeds zo bestempelen?

Wat is een democratie?

Een democratie is traag, vermoeiend en frustrerend. Iedereen moet toegeven, niemand is tevreden, niks lijkt in orde te komen. Is de democratie dan nog wel de beste bestuursvorm of moeten we ze vervangen?

Doen dieren aan politiek?

Als mensen kennen we heel wat politieke systemen. Van democratieën tot dictaturen. Maar hoe zit dat eigenlijk bij dieren? Geldt daar alleen de wet van de sterkste of doen ze ook aan politiek?

Hoe overtuigen politici jou?

Weet je nog waarom je op een politicus hebt gestemd bij de laatste verkiezingen? Was het de ideologie waarin je je kon vinden? Of eerder de persoonlijkheid van de politicus? We doen de verschillende strategieën van politici uit de doeken!

Kunnen we zonder kapitalisme?

Communisme... het klinkt mooi: iedereen werkt zo hard als hij of zij aan kan en neemt wat hij of zij nodig heeft. Maar... zijn er communistische landen die democratisch zijn? Kan dat? Of zijn communisme en democratie onverzoenbaar?

Kan een dicatuur in België?

Hoe stabiel is onze democratie? Beschermt onze grondwet ons tegen gewelddadige staatsgrepen, militaire coups en bloederige revoluties? Of kunnen die hier ook plaatsvinden?

Zijn media tegen democratie?

Journalistiek en democratie gaan hand in hand en kunnen niet  zonder elkaar. Ze zijn elkaars strengste criticus én elkaars beschermer. Of niet? Hebben media te veel macht?

Waarom is België zo ingewikkeld?

België is een bijzonder complex voorbeeld van een democratie. Het systeem is zo ondoorgrondelijk dat onze eigen toppolitici soms zelfs de kluts kwijt zijn. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Op wie stemmen moslims?

Als politicus is het erg belangrijk om te weten waarom je kiezers stemmen hoe ze stemmen. Een belangrijke minderheidsgroep in ons land zijn moslims. Dus is het ook goed om te weten op wie moslims stemmen.

Vind jij dat je erbij hoort?

Wie nieuw of anders is, wordt vaak niet aanvaard. Dat blijkt uit studies van sociaal psychologen. Vind jij dat je erbij hoort in ons land? Of voel je je hier vaak uitgesloten? En hoe kan de overheid ervoor zorgen dat iedereen zich hier thuis voelt?

Haten jongeren politiek?

Jongeren houden zich met vanalles bezig, maar politiek lijkt daar niet meteen deel van uit te maken. Moeten we het politieke engagement bij jongeren aanwakkeren of komt dat allemaal vanzelf?

Is lobbyen legale corruptie?

Lobbyen is een woord met een negatieve reputatie. Denk maar aan lobbyschandalen waarbij grote bedrijven met goede connecties en diepe zakken dealtjes maken om het beleid naar hun hand te zetten. Maar... is die negatieve bijklank wel terecht?