Universiteit van Vlaanderen slaat de handen in elkaar met De Warmste Week! Muziek speelt een grote rol tijdens De Warmste Week en wij dragen daar graag een steentje aan bij. Op 22 december organiseren we dan ook The Science of Music! 5 charismatische onderzoekers en professoren belichten op wetenschappelijke wijze een muzikaal thema in 15 minuten. Bovendien worden zij begeleid door live muziek! Scroll naar beneden voor info en tickets!

De opbrengst van de ticketverkoop gaat integraal naar De Warmste Week. 

Praktische details:

*Datum: 22 december 2021

*Locatie: De Maan, Mechelen - Minderbroedersgang 3, 2800 Mechelen

*Tijd: Deuren gaan open om 19.30u. Om 20.00 stipt beginnen we!


*Dit is een Covid Safe evenement. Gelieve bij aankomst je Covid Safe ticket bij de hand te houden en een mondmasker te dragen. 

access_time
event_available
place

Programma:

Is klassieke muziek enkel voor oude mensen?

dr. Marlies De Munck

UAntwerpen

Binnenkort meer info

Waarom krijg je kippenvel van muziek?

prof. dr. em. Mark Reybrouck

KU Leuven

Je kent waarschijnlijk een liedje of muziekstuk dat je zo onwaarschijnlijk mooi vindt dat je er koude rillingen van krijgt. Bijzonder toch, dat je zo'n sterke emoties kan ervaren bij muziek. We ontdekken samen met Mark Reybrouck wat de wetenschap erover zegt.

Zijn songteksten belangrijk?

dr. Francis Mus

UAntwerpen

Hoe vaak gebeurt het niet dat we flarden tekst van popliedjes moeiteloos kunnen meezingen, maar nauwelijks stilstaan bij wat de woorden betekenen? In een maatschappij waarin mediaspecialisten en communicatiebureaus allerlei strategieën bedenken om boodschappen zo helder en eenduidig mogelijk over te brengen, lijkt popmuziek zich zonder enige moeite wereldwijd te kunnen verspreiden. Zelfs taalbarrières lijken helemaal geen issue te zijn. Of maken we onszelf iets wijs? Begrijpen we wel waar we naar luisteren? Doet de betekenis van de teksten er iets toe? Taalwetenschapper Francis Mus staat stil bij de verschillende functies van liedteksten, en hoe die kunnen inspelen op de andere elementen van een lied.

Kan een operazangeres een glas kapot zingen?

prof. dr. Katrien Kolenberg

VUBrussel

Operazangeressen in tekenfilms of stripboeken zingen vaak zo luid alle glazen in ruimte kapot springen. Maar is dat ook in werkelijkheid mogelijk? Katrien Kolenberg neemt de proef op de som en introceert je in de wereld van geluidsgolven, frequenties en de fysica.

Mogelijk dankzij

Met de steun van