We zijn weer vertrokken voor een nieuw seizoen! Deze avond trakteren we je op 5 boeiende lezingen van telkens 15 minuten. Onze sympathieke publieksopwarmer/gastheer is ook van de partij. Zit je nadien nog met vragen? Blijf even hangen en stel je vraag direct aan de experten. 

Wie die experten zijn en waarover ze het deze avond zullen hebben, lees je hieronder. 

access_time
19.30
event_available
21/09/2021
place
Gent

Programma:

dr. Lara Hallam

UAntwerpen

Hoe vind je een goed lief op Tinder?

Online dating apps gaan al een tijdje mee, het aanbod aan potentiële partners op die platformen is enorm. Vraag is dan: hoe pik je er een 'goeike' uit? Onderzoeker Lara Hallam legt je uit dat er zeker dingen zijn die je zelf kan doen om die slaagkans te vergroten.

prof. dr. Hans Wildiers

KU Leuven

Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen in haar leven nog steeds te maken met borstkanker. Oncoloog Hans Wildiers legt uit hoe dat komt.

prof. dr. Mike Kestemont

UAntwerpen

Waar zijn de teksten van de Vlaamse Shakespeare naartoe?

Al in de middeleeuwen werden in ons taalgebied vele teksten neergepend. Hoeveel dat er zijn, kunnen we helaas niet zeggen omdat er in die duizend jaar ook enorm veel teksten verloren zijn gegaan. Het is gissen naar hoeveel en wat voor teksten dat waren, maar daar kan de ecologie ons een handje bij helpen. Hoe dat juist zit, vragen we aan computationeel letterkundige Mike Kestemont (UAntwerpen).

prof. dr. Nick Schryvers

UAntwerpen

Hoe weet een beugel hoe je tanden moeten staan?

Wist je dat er metalen bestaan die je helemaal kan vervormen, maar die plots hun oorspronkelijke vorm weer aannemen wanneer je ze in water legt? En dat diezelfde technologie gebruikt kan worden om robots spieren te geven? Nick Schryvers neemt ons mee naar een wereld waarin je metalen kunstjes kan leren.

prof. dr. Joy Irobi

UHasselt

Hoe geneest een lichaam zichzelf als je ziek bent?

Wist je dat er tussen onze cellen een heel communicatienetwerk bestaat? Aan de hand van celblaasjes kunnen onze cellen met elkaar communiceren, onderdelen uitwisselen of zelfs het afval buitenzetten. Hoe we die celblaasjes kunnen gebruiken om ons beter te wapenen tegen ziektes, komt medisch onderzoeker Joy Irobi (UHasselt) ons vertellen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van