We zijn weer vertrokken voor een nieuw seizoen! Deze avond trakteren we je op 5 boeiende lezingen van telkens 15 minuten. Onze sympathieke publieksopwarmer/gastheer is ook van de partij. Zit je nadien nog met vragen? Blijf even hangen en stel je vraag direct aan de experten. 

Wie die experten zijn en waarover ze het deze avond zullen hebben, lees je hieronder. 

access_time
19.30
event_available
22/9/2021
place
Art Cube

Programma:

dr. Kenneth De Beckker

UHasselt

Waarom moet je aan je kind vertellen hoeveel je verdient?

Praten over geldzaken met je kinderen... het is voor veel gezinnen een taboe of ongemakkelijk. Daar zet je je best over, want financiële geletterdheid begin je beter vroeger dan later. Waarom en hoe je dat het best aanpakt, kom je te weten van dr. Kenneth De Beckker.

prof. dr. Marie Joossens

UGent

Wat zijn de 4 belangrijkste minuten van je dag?

Elke dag spenderen we, in het beste geval, 4 minuten aan iets dat triviaal lijkt. Zouden we die 4 minuten aan iets anders besteden, zou dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Benieuwd? Het antwoord hoor je van microbioloog Marie Joossens!

prof. dr. Sebastien Lizin

UHasselt

Hoe bepaal je de economische waarde van een niet te kopen goed?

De vraag hoeveel je wil uitgeven aan een flesje water of een pizza is meestal snel beantwoord. Maar sta je ook stil hoeveel je wil bijdragen aan zaken die je niet zomaar zelf kan kopen? Een windmolenpark bijvoorbeeld, of de aanleg van een park om de hoek? Milieu-econoom Sebastien Lizin (UHasselt) doet onderzoek naar onze mening en ook hoe die soms beïnvloed wordt.

dr. Sébastjen Schoenaers

UAntwerpen

Hoe kan je planten sneller laten groeien?

Elk jaar worden we in de lente verwend met die prachtige groene kleur van net bovengekomen plantjes. Dat gebeurt elk jaar opnieuw en daar stellen we ons intussen geen vragen meer bij, maar dat is buiten moleculair bioloog Sébastjen Schoenaers (UAntwerpen) gerekend. Hij zoomt zo hard in op groeiende planten dat hij een heus lichtspektaktel te zien krijgt. En wat daat achter zit, komt hij ons graag vertellen.

prof. dr. ir. Bert Blocken

KU Leuven

Hoe kan je sneller fietsen zonder harder te trappen?

Vraag je je soms af waarom die wielrenners zo'n gekke helmen dragen, zo oncomfortabel op hun fiets lijken te zitten en vooral: waarom ze altijd achter iemand willen rijden? Bert Blocken is een expert in aerodynamica en komt ons vertellen hoe wielrenners sneller kunnen fietsen zonder harder te trappen.

prof. dr. Steven Latré

UAntwerpen

Hoe weten wiskundigen vooraf wie de koers zal winnen?

Het is een haast onmogelijke opdracht om de winnaar van een wielerwedstrijd te voorspellen. Je moet rekening houden met de vermoeidheid, de conditie, het favoriete weer en de tactiek van meer dan 150 renners en dan zwijgen we nog over valpartijen en lekke banden. Gelukkig heeft Steven Latré een statistisch model ontwikkeld waarmee je de pronostiek van je vrienden kan overtreffen. Hoe dat werkt, laten we hem zelf vertellen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van