Deze avond pakken we uit met 6 colleges over democratie. Zowel jonge beloftes als gevestigde waarden betreden ons podium, maar allen met een passie voor hun onderwerp. Opnames gaan door in het Vlaams parlement. Start om 19.00u. Gelieve minstens een kwartier op voorhand aanwezig te zijn. 

OPGELET: 1 ticket geeft recht op toegang voor jou en max. 2 andere personen uit je bubbel. De opnames gaan door met respect voor de coronamaatregelen. Daarom zal de redactie, na aankoop van je ticket, contact met je opnemen om je de coronadocumenten door te sturen.

access_time
19.00
event_available
10/6
place
Vlaams parlement

Programma:

Dr. Loes Meeussen

KU Leuven

Vind jij dat je erbij hoort in ons land?

Wie nieuw of anders is, wordt vaak niet aanvaard in een groep. Dat blijkt uit heel wat studies van sociaal psychologen. Hoe zorgt Vlaanderen ervoor dat iedereen erbij hoort en waarom is dat belangrijk?

Prof. dr. Ellen Claes

KU Leuven

Waarom zijn jongeren niet politiek geëngageerd?

Jongeren lijken soms heel geëngageerd en ze willen meepraten met de politiek, denk maar aan de klimaatmarsen. Anderzijds lijken maar weinig jongeren zin te hebben in een politieke carrière. Hoe geïnteresseerd zijn jongeren eigenlijk echt in politiek?

prof. dr. Lieve Van Hoof

UGent

Hoe democratisch was het oude Griekenland?

Vaak beschouwen we het oude Griekenland als hét onstaan van de democratie. Maar, klopt dat wel? Kunnen we die Griekse democratie vergelijken met de onze? Of zijn er grote verschillen te vinden?

Prof. dr. Peter Van Aelst

UAntwerpen

Hoe proberen politici jou te overtuigen?

Hoe proberen politici jou te overtuigen? Met een aantrekkelijk partijprogramma? Zoetgevooisde woorden? Een hoge likeabililty-factor? Via sympathieke optredens in quizzen, inhoudelijke debatten, pamfletten of social media? Of gewoon met duidelijke en inhoudelijke argumenten?

prof. dr. Rudi D'Hooge

KU Leuven

Doen dieren aan politiek?

Is de democratie een teken van beschaving? En wil dat dan zeggen dat enkel mensen democratische systemen en besluitvorming kennen? Of komen democratieën ook voor bij dieren?

prof. dr. Ike Picone

VUBrussel

Werken de media de democratie tegen?

Binnenkort beschikbaar

Mogelijk dankzij

Met de steun van