icon_menuBijwonen

De aardappelscanner, of hoe met licht kankerverwekkende stoffen in voedsel opsporen

Listen on Apple Podcasts
"Blancheer je frietjes even voor je ze frituurt om te verkomen dat er kankerverwekkende stoffen ontstaan". Met dit advies kwam de Europese Commissie enkele jaren geleden op de proppen. Maar, toen kwam ook Lien Smeesters van de VUB met een techniek om gevaarlijke stoffen in voedsel op te sporen. Ze ontwikkelde een scanner gebaseerd op lichttechnologie om stoffen die vinden die je niet kan zien met het blote oog. En ze helpt zo ook nog eens voedselverspilling tegen te gaan. Hoe? Dat hoor je hier!
dr. Lien Smeesters

Over dr. Lien Smeesters

Lien Smeesters (VUB) vindt het geweldig om in het fotonica-labo te werken. Lenzen, spiegels en prisma's hebben voor haar geen geheimen meer. Een meetopstelling van scratch opbouwen vanuit theoretische berekeningen en simulaties, én het nadien ook effectief zien werken geeft haar een ongelooflijk 'eureka'-gevoel. Het lableven is hard werken, maar ze kreeg er ook al erkenning voor: het leverde haar al de BiR&D Award in Science & Technology op.

We krijgen steun van: