Heb je je wel eens afgevraagd: ‘Hoe zit dat nu?’. Dan ben je hier aan het juiste adres! 

 

Wat kan je verwachten? Een fascinerende avond vol wetenschap waarin 5 charismatische professoren en onderzoekers het beste van zichzelf geven in 12 minuten! Van jonge beloftes tot gevestigde waarden… maar allen met een boeiend wetenschapsverhaal die je brein zullen doen duizelen! Korte masterclasses, zeg maar. Van fysica tot filosofie, van genetica tot geologie en verder… geen wetenschapsveld blijft onaangeroerd. Zit je na verloop van de avond nog met vragen? Neem er een pintje bij en trek gerust even aan de mouw van onze sprekers. 

 

Programma

 

Het volledige programma zullen we weldra online zetten. Laat je dus verrassen door alle weetjes op 19 september!

Kun je echt niet wachten? We kunnen al verklappen dat je meer te weten zult komen over stamcellen, epigenetica en evolutietheorie bij dieren! 

 

Tijdstip en locatie

 

Deuren gaan open om 19.30u. We starten stipt om 20.00. 

Locatie: Café Local - Waalsekaai 25, 2000 Antwerpen

 

*Deze avond wordt opgenomen. Zo beleef je ook ineens hoe opnames voor Universiteit van Vlaanderen worden gemaakt! 

 

Vragen?

 

Mail naar info@universiteitvanvlaanderen.be

event_available 19 september

access_time19:30

placeAntwerpen-Stad

Elisabeth De Waele.png

Waarom moet je fastfood eten als je ziek bent?

Door: Prof. dr. Elisabeth De Waele - VUB
Elisabeth De Waele.png

Als je niet te vettig eet en genoeg groenten en fruit verorbert, word je minder snel ziek. Maar mocht je toch in het ziekenhuis belanden, is het soms belangrijk om net lekker vettig te eten. Een hamburger eten in je ziekenhuisbed? Intensiviste Elisabeth De Waele neemt ons mee naar de ziekenhuiskeuken!

Raoul Van Damme.png

Waren dieren vroeger dommer dan nu?

Door: Prof. Raoul Van Damme - UAntwerpen
Raoul Van Damme.png

Wist je dat de intelligentie van de mens elk jaar met 0,3 punten stijgt? We worden met andere woorden nog steeds slimmer! Ook dieren kunnen soms vernuftig gedrag vertonen. Denk maar aan kraaien die nootjes op de autosnelweg leggen zodat het verkeer de harde schalen breekt. Maar zijn dieren echt slimmer dan vroeger? Evolutiebioloog prof. Raoul Van Damme geeft inzicht.

Esther Wolfs.png

Wat kan je doen met stamcellen?

Door: Prof. dr. Esther Wolfs - UHasselt
Esther Wolfs.png

Stamcellen'... het lijkt een van die magische woorden van de afgelopen jaren, dé revolutie in de medische wereld, hét sleutelingrediënt in tal van remedies tegen ontelbare ziektes... maar is dat wel zo? Wat zijn stamcellen eigenlijk en waarom wordt er zo'n potentiële kracht aan gegeven? Prof. Esther Wolfs vertelt je het hoe, wat en waarom!

Annelies Bronckaers.png

Kan je een beroerte voorkomen?

Door: Prof. dr. Annelies Bronckaers - UHasselt
Annelies Bronckaers.png

Stel je voor dat je van het ene moment op het andere niet meer kan spreken, geen coördinatievermogen meer hebt en een dag later voor de rest van je leven met een beperking moet doorgaan. Het lijkt vergezocht, maar helaas kan een hersenberoerte iedereen overkomen en zijn de oorzaken en gevolgen onderbelicht. Wie daar verandering in brengt, is prof. Annelies Bronckaers!

Annemie Bogaerts.jpg

Is bliksem de oplossing voor kanker en het klimaat?

Door: Prof. dr. Annemie Bogaerts - UAntwerpen
Annemie Bogaerts.jpg

Meer dan 99 procent van het zichtbare heelal bestaat uit plasma en toch heeft bijna niemand er van gehoord. Straf, hé? Zeker als je weet dat het ook nog eens kan bijdragen tot het oplossen van het klimaatprobleem én kanker kan bestrijden.