6 charismatische onderzoekers en professoren breken de wereld van wetenschap voor je open. Al wat je nodig hebt, is een dosis nieuwsgierigheid. 

 

Hieronder vind je het voorlopige programma. 

Word je graag verrast? Klik op de knop 'Bijwonen' en reserveer alvast jouw ticket!

 

*Tijdens deze avond worden er opna,es gemaakt.

 

 

 

event_available 11 februari

access_time19:30

placeVersuz, Hasselt

Karen Smeets.jpg

Brengt een pleister schade toe aan je cellen?

Door: prof. dr. Karen Smeets - UHasselt
Karen Smeets.jpg

Je lichaam zit ongetwijfeld vol plastic en zilver en je hebt niet eens door dat je het hebt opgenomen. Logisch, want deze nanopartikels zijn duizend keer kleiner dan de dikte van een haar. Is dat dan niet gevaarlijk? Moeten die nanodingen er niet zo snel mogelijk uit? Toxicologe Karen Smeets buigt zich over de kwestie.

Tom Kuppens.jpg

Waarom kost een Olé-koek minder dan een Leo?

Door: prof. dr. Tom Kuppens - UHasselt
Tom Kuppens.jpg

Oma's betalen minder voor een treinticket, jongeren krijgen korting op cultuurevents en vrouwen mogen vaak gratis nachtclubs binnen. Heb je je ooit afgevraagd hoe prijzen tot stand komen? Is het de producent die bepaalt of zit er meer achter? Econoom Tom Kuppens geeft inzicht in het principe achter prijssetting.

David Van Rooij.jpg

Ligt België binnenkort op de Noordpool?

Door: prof. David Van Rooij - UGent
David Van Rooij.jpg

Wist jij dat de noordpool soms op wandel gaat en dat je kompas vandaag dus naar een ander punt wijst dan vorig jaar? Mariene geoloog David Van Rooij verklaart het wandelgedrag van de noordpool en zoekt uit of hij ooit in ons Belgenland belandt.

Tessa Kieboom.jpg

Ben jij soms zo lui omdat je te slim bent?

Door: prof. dr. Tessa Kieboom - UHasselt
Tessa Kieboom.jpg

Stel je voor: je kind rijft de negens en tienen binnen, zonder veel te moeten studeren. 'Dat is in de sjakosh!' zul je misschien denken. Denk toch maar een tweede keer na, want een kind met een IQ van 130 heeft evenveel nood aan begeleiding als een kind met een IQ van 75. Expert hoogbegaafdheid Tessa Kieboom leert je hoe jouw getalenteerd kindje omgaat met zijn of haar capaciteiten.

Stefania Marzo.jpg

"Zeggen we straks allemaal "de meisje" en "shtijl"?

Door: prof. dr. Stefania Marzo - KU Leuven
Stefania Marzo.jpg

Vies sjtijl! Wa make? Ben jij al helemaal mee met het cités? Als je helemaal mee wil zijn met de Genkse jongeren moet je deze taal wel onder de knie hebben. Waar komt het vandaan? En is deze straattaal geen gevaar voor het Nederlands van de jongeren? Stefania Marzo geeft een antwoord op al je vragen! Helaas niet in het cités.

Erik Matthysen.jpg

Moeten we bedreigde diersoorten nog wel redden?

Door: prof. dr. Erik Matthysen - UAntwerpen
Erik Matthysen.jpg

Elk jaar sterven er honderden of zelfs duizenden diersoorten uit en daar heeft de mens misschien wel wat mee te maken. We proberen dan ook sommige van deze soorten tegen het uitsterven te beschermen, maar is dat wel nodig? Is dat niet gewoon hoe de natuur in elkaar zit? Gelukkig hebben we evolutionair ecoloog Erik Matthysen om daar een antwoord op te geven.