5 charismatische onderzoekers en professoren breken de wereld van wetenschap voor je open. Al wat je nodig hebt, is een dosis nieuwsgierigheid. 

 

Hieronder vind je het voorlopig programma. 

Word je graag verrast? Klik op de knop 'Bijwonen' en reserveer alvast jouw ticket!

 

*Tijdens deze avond worden er opnames gemaakt.

event_available 31 maart

access_time19.30

placeArt Cube, Gent

Ontwerp zonder titel.png

Over vrouwen in het Lam Gods van Van Eyck

Door: prof. dr. Danny Praet - UGent
Ontwerp zonder titel.png

Heb jij het Lam Gods al eens van dichtbij bekeken? Vroeg je je dan ook af waarom Van Eyck zo weinig vrouwen schilderde? Godsdiensthistoricus Danny Praet vertelt ons wat Van Eyck daar precies mee bedoelde.

Ontwerp zonder titel.png

Over de oorsprong van homofobie

Door: dr. Jonas Roelens - UGent
Ontwerp zonder titel.png

België is een van de meest tolerante landen als het gaat om LGBT. Maar dat was ooit anders. 500 jaar geleden waren onze Vlaamse contreien dé hotspot voor homovervolging. Waarom werd deze groep geviseerd? PHD-cup winnaar dr. Jonas Roelens schetst het Middeleeuwse Brugge en maakt enkele interessante parallellen met onze hedendaagse samenleving.

Ontwerp zonder titel (1).png

Over levenslange opsluiting

Door: prof. dr. Kristel Beyens - VUB
Ontwerp zonder titel (1).png

Levenslange opsluiting is in België de zwaarste straf voor ernstige criminele feiten. Toch krijgen levenslang gedetineerden de mogelijkheid om vervroegde vrijlating te vragen. Soms wordt dat verzoek ingewilligd, soms niet. Criminoloog Kristel Beyens werpt licht op levenslang.

Ontwerp zonder titel.png

Van Eyck als homo universalis?

Door: prof. dr. Maximiliaan Martens - UGent
Ontwerp zonder titel.png

Leonardo Da Vinci was een man die alles leek te weten en alles leek te kunnen. Misschien hadden wij met Jan Van Eyck onze eigen homo universalis rondlopen. Kunstwetenschapper Maximiliaan Martens zoekt uit of we Van Eyck een genie kunnen noemen of niet.

Ontwerp zonder titel.png

Waarom val ik niet af als ik sport?

Door: prof. dr. Dominique Hansen - UHasselt
Ontwerp zonder titel.png

Vraag jij je soms af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Dominique Hansen is als fysioloog de geknipte man om ons gevecht met de weegschaal te analyseren.