Heb je je wel eens afgevraagd: ‘Hoe zit dat nu?’. Dan ben je hier aan het juiste adres! 

 

Wat kan je verwachten? Een fascinerende avond vol wetenschap waarin 5 charismatische professoren en onderzoekers het beste van zichzelf geven in 12 minuten! Van jonge beloftes tot gevestigde waarden… maar allen met een boeiend wetenschapsverhaal die je brein zullen doen duizelen! Korte masterclasses, zeg maar. Van fysica tot filosofie, van genetica tot geologie en verder… geen wetenschapsveld blijft onaangeroerd. Zit je na verloop van de avond nog met vragen? Neem er een pintje bij en trek gerust even aan de mouw van onze sprekers. 

 

Programma

 

Het volledige programma zullen we weldra online zetten. Laat je dus verrassen door alle weetjes op 17 september!

Kun je niet wachten? Wel, we kunnen verklappen dat onder andere vitamines, het planten van bomen en kristalstructuren centraal zullen staan…

 

Tijdstip en locatie

 

Deuren gaan open om 19.30u. We starten stipt om 20.00. 

Locatie: Café Local - Waalsekaai 25, 2000 Antwerpen

 

*Deze avond wordt opgenomen. Zo beleef je ook ineens hoe opnames voor Universiteit van Vlaanderen worden gemaakt! 

 

Vragen?

 

Mail naar info@universiteitvanvlaanderen.be

 

event_available 17 september

access_time19:30

placeAntwerpen-stad

Karen Donders.png

Geven we beter geld aan YouTube dan aan VRT?

Door: Prof. dr. Karen Donders - VUB
Karen Donders.png

"De VRT is veel te links en slorpt te veel geld op. We zouden de publieke omroep beter afschaffen!". Je hebt deze uitspraak de afgelopen jaren wel eens op Facebook zien passeren of zelf in de mond genomen. Communicatiewetenschapper Karen Donders bekijkt of dat wel echt een goed idee is.

Bart Muys.png

Red je het klimaat door bomen te kappen?

Door: Prof. Bart Muys - KU Leuven
Bart Muys.png

Als we de natuur op haar beloop laten, zorgt zijzelf voor een perfect evenwicht. Soms kunnen we de natuur echter een handje helpen. Door bomen te kappen bijvoorbeeld. Hu? Jawel, je leest het goed! Prof. Bart Muys geeft antwoord op de vraag: 'Red je het klimaat door bomen te kappen?'

Veerle Draulans.png

Moeten we meisjes verplichten om een STEM-richting te volgen?

Door: Prof. Veerle Draulans - KU Leuven
Veerle Draulans.png

Jongens worden wetenschappers en meisjes zijn gemaakt om voor anderen te zorgen. Dat klinkt toch wat oubollig, niet? Toch blijft het moeilijk om die stereotypen achter ons te laten. Moeten we meisjes meer pushen richting de wetenschappen of is het vechten tegen de bierkaai?

Nick Schryvers.png

Waarom is een meter 100 centimeter

Door: Prof. Nick Schryvers - UAntwerpen
Nick Schryvers.png

Als iemand je vraagt hoe lang een meter is, zal je waarschijnlijk je handen ongeveer een meter uit elkaar houden. Maar heb je je al eens afgevraagd waarom een meter een meter lang is en niet net iets korter of net iets langer? Experimenteel fysicus Nick Schryvers neemt je mee op een tijdreis naar de wereld voor de meter en legt uit waarom die honderd centimeters zo belangrijk zijn.

Veva De Groot.png

Kan je blind worden als je in de zon kijkt?

Door: Prof. dr. Veva De Groot - UAntwerpen
Veva De Groot.png

Iedereen weet dat het niet het snuggerste idee is om rechtstreeks in de zon te kijken. Maar waarom zouden we dat niet mogen doen? Kunnen we dan blind worden? Oogchirurg Veva De Groot neemt onze ogen dagelijks onder de loep en legt allemaal haarfijn uit.