Heb jij nog vragen over energie?

Wij verzamelden al onze video's op deze pagina. Klik op onderstaande knoppen om direct naar een onderwerp te gaan, of scroll naar beneden voor alle onderwerpen.

Kunnen we zonder kernenergie?

In 2025 gaan alle de kerncentrales in België dicht. Wil dat zeggen dat we vanaf dan weer méér CO2 uitstoten? Of zullen we een elektriciteitstekort hebben en zal het licht uitgaan? Moet België elektriciteit uit het buitenland importeren? Hoeveel gaat dat kosten? Kan ons land wel zonder kernenergie?

Gaat het licht uit als de kerncentrales sluiten?

De sluiting van de kerncentrales is het voer van heel wat verhitte discussies. Maar, in 2025 moeten de kerncentrales in België onherroepelijk sluiten, dat heeft de federale regering beslist. De vraag is of dat zal lukken. Zullen we een elektriciteitstekort hebben? Zal de CO2-uitstoot stijgen? Moet België elektriciteit uit het buitenland importeren? Hebben we wel genoeg groene energie? Wat betekent dat voor jouw energiefactuur?

Blijft kernafval voor altijd gevaarlijk?

Kunnen we kernafval ooit volledig neutraliseren? Of zadelen we generaties na ons op met tonnen levensgevaarlijk kernafval? Waar blijven we dat stapelen? Of zouden we ervoor kunnen zorgen dat kernafval minder lang gevaarlijk blijft?

Hoe wordt zonlicht elektriciteit?

In zowat elke straat vind je huizen met zonnepanelen op het dak. Misschien heb je er zelf ook op je dak liggen? Maar hoe werken die dingen eigenlijk? Hoe wordt zonlicht elektriciteit?

Kan ik mijn GSM opladen met mijn sneakers?

We gebruiken steeds meer technologische snufjes en hebben zo ook steeds meer energie nodig. Maar moeten we die nog altijd gaan zoeken bij de klassieke energieleveranciers zoals kern-, water- en zonne-energie? Of halen we binnenkort ook energie uit modder of je sneakers?

Is kernfusie de energiebron van de toekomst?

In het binnenste van sterren wordt energie geproduceerd die ongelooflijk veel efficiënter en schoner is dan wat we hier op aarde doen. Sterren doen namelijk aan kernfusie! Expert nucleaire energie Wouter Schroeyers legt je uit hoe dat werkt en waarom het nog even zal duren vooraleer we dat hier op aarde kunnen nadoen.

Kunnen we uit plasma elektriciteit maken?

Wist jij dat er naast vast, vloeibaar en gas ook nog een vierde aggregatietoestand bestaat? Jawel, hoor! Plasma zou zelfs zomaar een groot deel van onze problemen kunnen oplossen. Hoe plasma ingezet wordt als energiebron, zal fysicochemicus Annemie Bogaerts je met de glimlach uitleggen.

Waarom rijden auto’s nog niet op waterstof?

Waterstof is heel licht, geurloos en niet giftig. Bovendien goedkoop, de zee zit er vol van en het is een uitstekende energiedrager, een soort batterij dus, die niet vervuilt. Waarom rijden dan nog niet alle wagens op waterstof? Scheikundig ingenieur Tom Breugelmans legt uit hoe waterstof werkt en waarom het universeel gebruik ervan nog niet voor morgen is.

Waarom is mijn GSM altijd plat?

Kunnen ze nu niet eens een batterij maken die lang meegaat?! Dat is nu net iets waar materiaalchemici zoals Marlies Van Bael zich al jarenlang mee bezighouden. Wat er precies gebeurt binnen een batterij, waarom die verslechtert en wat jij eraan kunt doen (batterijhygiëne!), hoor je in dit college!

Een groene toekomst tegemoet met Energyville: van energieproductie tot duurzame batterijen

Energyville is misschien wel het mooiste labo van het land, gelegen op de voormalige mijnsite van Waterschei in Genk. Steenkool wordt er al lang niet meer boven gehaald… Bij Energyville is net duurzaamheid het codewoord. Ze doen er onderzoek naar groene energie: zonnecellen, en naar hoe ze die goedkoper, kleiner, lichter en nog milieuvriendelijker kunnen maken, en ook naar de opslag van groene stroom in duurzame batterijen.

Kunnen we ‘s nachts zonlicht gebruiken?

Stel je voor... op een zonnige zomerdag open je een willekeurig doosje, je richt je op de felste zonnestraal, vult het doosje met helder licht en klapt het deksel haastig toe. En zodra de duisternis invalt, zonnepanelen gedurende minstens acht uur waardeloos blijken en de zaklamp van je iPhone stuk is, beschik jij over dat wonderlijke doosje waarin je licht bewaart. Een illusie denk je? Steek dan je licht eens op bij dit college en luister naar professor Philippe Smet.

Zijn led-schermen gevaarlijk?

We gebruiken steeds meer leds - denk maar aan je tv, computer of smartphone. Maar ook gewone lampen zijn tegenwoordig vaak led-lampen. Professor Philippe Smet is fotonicus aan UGent en houdt zich dus bezig met licht. Hij zet de feiten over led-licht op een rijtje en legt terwijl uit hoe elektriciteit wordt omgezet in licht.

Einstein vs. Edison: wie had het meest briljante idee voor verlichting?

In dit college kom je te weten waarom led-lampen veel minder elektriciteit verbruiken dan die energieverslindende gloeilampen. Jean Manca aan het woord.

Wetenschap voor iedereen!

Wist je dat we iedere week nieuwe video's en colleges maken? Blijf op de hoogte van al onze nieuwe content, we geven je wel een seintje!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.