Bij Universiteit van Vlaanderen vinden we dat wetenschap voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom maken wij video’s en podcasts waarin de meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten lesgeven. Elke week zetten wij nieuwe video’s en podcasts gratis online. Inspirerende sprekers laten je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.
Benieuwd hoe dat er precies uitziet? Check de video hieronder!
Universiteit van Vlaanderen: wat?
Wie zijn wij?
Wat is de universiteit van Vlaanderen
Universiteit van Vlaanderen is een vzw die wetenschap voor iedereen toegankelijk wil maken. Wij maken video's en podcasts met de meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten en die verspreiden we gratis via diverse kanalen.
In de colleges geven onderzoekers in een kwartier het antwoord op een prikkelende vraag, in Wat Zegt De Wetenschap laat een wetenschapper zijn of haar licht schijnen over actuele discussiepunten en vertelt hij/zij wat de feiten zijn en waar de meningen beginnen.
Wat is jullie missie?
Bij Universiteit van Vlaanderen vinden we dat wetenschap voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom maken wij video’s en podcasts waarin de meest begeesterende wetenschappers van alle Vlaamse universiteiten lesgeven. Inspirerende sprekers laten je kennismaken met de wetenschap achter boeiende vragen.
Is de Universiteit van Vlaanderen een vzw?
Ja, de Universiteit van Vlaanderen is een vzw, wij hebben dus geen winstoogmerk en streven één doel na: wetenschap verspreiden.
Zijn jullie een echte universiteit?
Nee, voor Universiteit van Vlaanderen werken geen wetenschappers, maar wel wetenschapsredacteurs. Wij gaan op zoek naar boeiende wetenschapsonderwerpen en begeesterde sprekers (die wél allemaal aan een Vlaamse universiteit werken) om kennis die normaal gezien enkel op universiteiten wordt gegeven, tot bij jou te brengen. Hiervoor werken we samen met de vijf échte :-) Vlaamse universiteiten, UAntwerpen, KU Leuven, UGent, VUB en UHasselt, maar zelf doen we niet aan onderzoek en hebben we geen aula's waar lessen worden gegeven.
Welke link is er tussen Universiteit van Vlaanderen en de Universiteit van Nederland?
In 2013 zochten de Nederlanders Marten Blankesteijn en Alexander Klöpping naar middelen om wetenschappelijke kennis toegankelijker te maken voor het grote publiek. Het resultaat was de oprichting van de Universiteit van Nederland. Vier jaar later richtten de Nederlander Roel Bellinga (toen directeur bij Universiteit van Nederland) en de Vlaming Johnny Quidé Universiteit van Vlaanderen op.
Het concept en de missie van Universiteit van Vlaanderen en Universiteit van Nederland zijn hetzelfde. Universiteit van Vlaanderen en Nederland werken ook nauw samen: we werken regelmatig samen met dezelfde freelancers, delen ideeën, plannen én een directeur met elkaar, maar we zijn twee aparte en onafhankelijke organisaties.
Over geld
Waar komt het geld vandaan om dit te financieren?
We hebben partnerships met VRT, Knack, de Jonge Academie en de vijf Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, KU Leuven, UGent, VUB en UHasselt). Onze partners hebben net als wij een hart voor wetenschap en willen al die wetenschap ook zo grootschalig mogelijk verspreiden. Dankzij hun structurele financiële steun kunnen we op een professionele manier videocolleges en podcasts maken om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot wetenschap die voorheen enkel aan universiteiten werd gegeven. Ook van de Vlaamse overheid kregen we al steun.
Verdienen jullie geld met jullie views op YouTube?
Neen. We houden onze content vrij van reclame, en aanvaarden geen sponsor- , affiliate- of product placement deals.
Jullie U-logo lijkt op het logo van Unilever. Worden jullie gesponsord?
Dit is puur toeval. We worden niet gesponsord door Unilever of eender welk ander bedrijf.
Onze content
Hoe bepalen jullie welke vragen aan bod komen en wie ervoor als spreker wordt ingeschakeld?
Wij halen inspiratie uit verschillende bronnen: uit de actualiteit, uit artikels die we lezen of documentaires die we zien, uit suggesties van kijkers en luisteraars, vanuit de spreker zelf of we zoeken de vragen uit die we ons zelf stellen. Soms laten wetenschappers ons ook zélf weten dat ze iets willen vertellen. We proberen zoveel mogelijk alle wetenschappelijke disciplines en onderwerpen aan bod te laten komen.
We zoeken steeds naar sprekers die met genoeg kennis van zaken en achtergrond over het onderwerp kunnen spreken. Iemand die er onderzoek naar doet bijvoorbeeld of erover lesgeeft aan een universiteit.
Kan ik ook een vraag stellen?
Heb je een vraag waar je absoluut het wetenschappelijk antwoord op wil weten? Herinner je je uit je studententijd nog die ene superprof die zo boeiend kon vertellen en wil haar wel eens op ons podium zien staan? Vraag jij je al jaren af hoe iets werkt? Fantastisch! Laat het ons weten! Alle suggesties voor vragen en sprekers zijn welkom via info@universiteitvanvlaanderen.be of op ons antwoordapparaat: 0480 60 82 11.
Opgelet: bij Universiteit van Vlaanderen werken wetenschapsredacteurs. Wij zijn allemaal gepassioneerd door wetenschap en door hoe je wetenschap vertaalt voor een groot publiek, maar... wij zijn zelf geen wetenschappers en hebben voor antwoorden altijd de hulp van academici nodig. Wij kunnen dus geen wetenschappelijk antwoord formuleren op je vraag of extra vragen over colleges beantwoorden. Zoek je toch dringend een antwoord? Neem dan eens een kijkje op [https://www.ikhebeenvraag.be](https://www.ikhebeenvraag.be/).
Ik ben zelf wetenschapper. Kan ik ook een video of podcast maken met UvVL?
Heel fijn dat je geïnteresseerd bent in een samenwerking! Als je verbonden bent aan een Vlaamse universiteit, stuur dan zeker een mailtje naar info@universiteitvanvlaanderen.be met je expertise en waarover je kan of wil spreken. Wij bekijken je voorstel graag en één van onze redacteurs zal contact met je opnemen.
Kunnen jullie mij het antwoord geven op een wetenschappelijke vraag?
Helaas niet. Wij, bij Universiteit van Vlaanderen, zijn wetenschapsredacteurs. Wij nodigen experts uit om bij ons op het podium wetenschappelijke vragen te beantwoorden, maar we zijn zelf niet van alles op de hoogte. Maar... we hebben intussen al meer dan 350 video's en podcasts. Dus check zeker eens op www.universiteitvanvlaanderen.be of jouw vraag nog niet beantwoord is. En anders mag je ze ons altijd mailen: info@universiteitvanvlaanderen of doorbellen (0480 60 82 11). Wie weet wordt in de volgende video of podcast jouw vraag wel beantwoord!
Waarom zijn er geen filmpjes over alternatieve wetenschappen (bv. astrologie, homeopathie,...)?
Goeie vraag! De onderwerpen die we behandelen bij Universiteit van Vlaanderen behoren tot vakgebieden of onderzoeksgroepen die bestaan binnen de Vlaamse universiteiten. M.a.w. onderwerpen waarover veel peer-reviewed onderzoek bestaat of gaande is. Dat is meestal (nog) niet het geval voor alternatieve wetenschappen.
Ik zag een fout(je) in een video of podcast. Aan wie kan ik dat laten weten?
Laat het ons zeker weten als je een fout in een video of podcast hebt gevonden: info@universiteitvanvlaanderen.be of 0480 60 82 11 (antwoordapparaat). Als je denkt dat er een inhoudelijke fout in de video of podcast zit, sturen we je mail door naar de spreker. Als er iets mis is met de montage, als er een link niet klopt of ergens een tik- of andere fout staat, bekijken we of er iets moet of kan veranderd worden.
Opgelet: bij Universiteit van Vlaanderen werken wetenschapsredacteurs. Wij zijn allemaal gepassioneerd door wetenschap en door hoe je wetenschap vertaalt voor een groot publiek, maar... wij zijn zelf geen wetenschappers en hebben voor antwoorden altijd de hulp van academici nodig. Wij kunnen dus geen wetenschappelijk antwoord formuleren op je vraag of extra vragen over colleges beantwoorden. Zoek je toch dringend een antwoord? Neem dan eens een kijkje op [https://www.ikhebeenvraag.be](https://www.ikhebeenvraag.be/).
Wat is het verschil tussen de collegevideo's, de podcast en "Wat zegt de wetenschap"-video's?
Met onze videocolleges en podcasts beantwoordt een wetenschapper in een kwartiertje een prikkelende vraag.
Met Wat Zegt De Wetenschap zet een wetenschapper de feiten en cijfers over een actuele kwestie op een rij. In een 5-tal minuutjes laat hij of zij zien waar de feiten eindigen en de meningen beginnen.
Werken jullie enkel samen met de Vlaamse universiteiten?
Voorlopig wel. Maar dat sluit niet uit dat er in de toekomst misschien samenwerkingen komen met andere onderzoeksinstituten.
Waarom zijn er ook Engelstalige colleges?
Er werken ook veel anderstalige wetenschappers aan onze Vlaamse universiteiten. Proffen die ook ontzettend boeiende zaken te vertellen hebben. We zouden het zonde vinden om jullie dat niét te laten horen, enkel en alleen omdat hun Nederlands niet goed genoeg is. Daarom zal je af en toe een Engelstalig college zien. De Engelstalige colleges worden altijd in het Nederlands ondertiteld.
Hebben jullie een link met de politiek, politieke partijen of lobbygroepen?
Nee, wij zijn een vzw en hebben geen directe of indirecte politieke of commerciële banden. Universiteit van Vlaanderen wil enkel en alleen wetenschappelijke inzichten ruimer verspreiden.
Waarom komen er zo weinig vrouwen of sprekers met buitenlandse roots aan bod?
De wereld bestaat niet alleen uit oude witte mannen, en dus is het evident dat ook onze sprekers divers zijn: jong en oud en tussenin, m/v/x, met Vlaamse en verdere roots... We doen heel hard ons best om diverse sprekers aan bod te laten komen. Dat lukt al behoorlijk, maar het kan ongetwijfeld nog beter. Dus als jij nog suggesties hebt voor diverse interessante en vlotte sprekers, laat het ons zeker weten via info@universiteitvanvlaanderen.be of 0480 60 82 11 (antwoordapparaat).
Onze content delen of gebruiken
VOOR PARTICULIEREN: Mag ik jullie filmpjes en podcasts delen?
Uiteraard! We hebben een hart voor wetenschap en vinden het leuk als je onze filmpjes en podcasts deelt met je vrienden en familie. Dat mag gratis en voor niks!
Tenzij je onze video's en podcasts op een betalend platform zet of als mensen moeten betalen om toegang te krijgen tot onze content. Dan verwijzen we je graag door naar de volgende vraag.
Het is niet toegestaan om onze filmpjes te monteren, op te knippen of op eender welke andere manier te bewerken.
VOOR BEDRIJVEN, SCHOLEN, ORGANISATIES: Mag ik jullie content delen?
Ja hoor! Als je de embed-link van YouTube, Spotify of onze website gebruikt en integreert op je website, dan kan het gratis.
Als je liever het bronbestand wil gebruiken (mp3, wav, mp4 of mov), dan rekenen we hiervoor een vergoeding aan: 250 euro per 5 minuten (excl. btw) of 500 euro (excl. btw) voor het hele bestand. We bezorgen je dan het bronbestand.
Het is niet toegestaan om zelf bestanden te downloaden.
Voor meer informatie: stuur een mailtje naar info@universiteitvanvlaanderen.be.
Kan ik een mp3/wav- of mp4/mov-bestand krijgen?
We hebben partnerships met VRT, Knack, de Jonge Academie en de vijf Vlaamse universiteiten (UAntwerpen, KU Leuven, UGent, VUB en UHasselt). Onze partners hebben net als wij een hart voor wetenschap en willen al die wetenschap ook zo grootschalig mogelijk verspreiden. Dankzij hun structurele financiële steun kunnen we op een professionele manier videocolleges en podcasts maken om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot wetenschap die voorheen enkel aan universiteiten werd gegeven. Ook van de Vlaamse overheid kregen we al steun.
Kan ik de animaties krijgen of gebruiken?
Cool dat je onze animaties tof vindt, de animatoren zullen het graag horen! Onze animaties worden op maat en in onze huisstijl gemaakt. Op al het werk dat voor onze videocolleges en podcasts wordt gemaakt, staat copyright. Dus... alleen de sprekers zelf mogen de animaties vrij gebruiken.
Kan ik ergens een uitgeschreven tekst vinden van de video's?
Helaas niet. Veel van onze sprekers werken immers niet met een uitgeschreven script, maar met keywords of schema's. Dus wij hebben ook zelf geen teksten. Heel het college is wel ondertiteld.
Kan ik ergens de wetenschappelijke bronnen vinden op jullie website?
We zijn hard aan het werken om onze website zo volledig mogelijk te maken en hopen daar ook steeds meer wetenschappelijke bronnen aan toe te voegen. Als je een concrete vraag hebt over de wetenschappelijke bronnen, stuur je ons best een mailtje: info@universiteitvanvlaanderen.be. Wij checken de bronnen dan bij de spreker.
Ik zou graag een opname bijwonen. Kan dat?
Dat kan! Onze videocolleges nemen we met een live publiek op in clubs (meestal in één van de vijf universiteitssteden). Als er geen lockdown is en corona het toelaat, uiteraard :-). Tijdens deze opnames zie je onze sprekers 'in actie' én kan je achteraf, bij een drankje, de sprekers nog honderduit horen. Abonneer je op onze nieuwsbrief of hou onze social media in de gaten voor data en locaties.
Universiteit van Vlaanderen: wie?

Katleen Bracke
Katleen Bracke is hoofdredacteur. Zij beslist samen met de redactie wat er (inhoudelijk) kan en wat niet. Ze heeft wat er gebeurt gezien, (na)gelezen en gehoord. Ze helpt sprekers ook graag om hun verhaal boeiend en begrijpelijk te vertellen. En net als de rest van de redactie maakt ze elke dag nieuwe plannen om nog méér wetenschap zo toegankelijk mogelijk te verspreiden.

Jana De Bie
Jana De Bie werkt al sinds de oprichting van UvVL als redacteur. Zij houdt zich vooral bezig met podcasts, videocolleges en Wat Zegt De Wetenschap. Met de proffen en hun draaiboeken, met de opnames, met de montage en met de promotie van de video's. Elke dag gedreven en elke dag met nieuwe ideeën.

Jasmin Danckers
Jasmin Danckers is redacteur en master of storytelling. Zij werkt vooral aan nieuwe colleges, videocolleges én podcasts. Ze luistert naar de verhalen van de sprekers, geeft suggesties en als het nodig is spreekt zij hen ook streng toe zodat 'haar' proffen uiteindelijk allemaal een topcollege geven. En haar eeuwig dankbaar zijn. Zij promoot ook de colleges van 'haar' proffen.

Sybren Lacroix
Sybren Lacroix doet eigenlijk hetzelfde als Jasmin: met hart en ziel video- en podcastcolleges maken. En als het over sport of voeding gaat, moeten we hem tegenhouden, want dan wil hij colleges van 3 uur maken. Sybren wil geen copywriter genoemd worden, maar... hij schrijft toch echt wel geweldig.

Helene Vanlathem
Helene Vanlathem begon als stagiaire bij de Universiteit van Vlaanderen en heeft haar start niet gemist. De rest van de redactie kon haar niet meer missen en Helene vervangt Jasmin nu tijdens haar zwangerschap.

Céline Ottenburgh
Céline Ottenburgh is sound engineer. Ze houdt zich bezig met alles wat met audio en klank te maken heeft. Dat betekent vooral: podcasts opnemen, monteren én componeren. De rest van de redactie kan klank knippen en plakken, maar Céline… zij kan er pareltjes van maken dankzij een magische touch of… je ne sais quoi...

Maurice van Wordragen
Maurice van Wordragen: directeur van Universiteit van Vlaanderen én Universiteit van Nederland. Hij houdt zich bezig met geldzaken (binnenkomend én uitgaand), weet ook veel over (online) marketing en is zakelijk leider. De baas dus.
Doneren mag!
Bij de Universiteit van Vlaanderen vinden we dat iedereen recht heeft op toegang tot het waanzinnig rijke aanbod van kennis dat er bij de academische wereld ligt. Wil je een bijdrage leveren zodat we die kennis op een onafhankelijke manier, gratis én zonder reclame beschikbaar kunnen blijven maken?
Hieronder vind je een doneer-knop die dat vrij eenvoudig mogelijk maakt :-)
