Gezonde gewoontes

Wat zou jij allemaal neerschrijven in een handleiding tot een lang en gelukkig leven? Gezond eten en voldoende bewegen lijken alvast een goeie start, maar wat houdt dat dan precies in? Wel, dat kwamen de knapste koppen uit het land op ons podium vertellen. Twee liter water en tienduizend stappen per dag? Eens horen wat de wetenschap daarover te zeggen heeft!

Moet je 2 liter water per dag drinken?

Hoeveel water moet je nu precies drinken? Als we gezondheidsblogs mogen geloven is het minder dan, meer dan of exact twee liter water per dag. Hoog tijd om aan de wetenschap te vragen hoe dat precies zit en waar dat dorstgevoel vandaan komt. En die wetenschap luistert deze keer naar de naam prof. dr. Bart De Moor, nefroloog aan de UHasselt.

Moet je elke dag 10 000 stappen zetten?

Dat we moéten sporten en moéten bewegen weten we intussen wel al. En we doen het soms wel om calorieën te verbranden of wat conditie te kweken, maar het is nog véél belangrijker dan alleen maar voor de calorieën en conditie! Na dit college van sportwetenschapper Wim Derave (UGent) laat je die elektrische step of auto links staan en ga je niet voor 10, maar 15 000 stappen per dag!

Heeft een mens vlees nodig?

"Vlees is de grote boosdoener in de klimaatopwarming", "Het is natuurlijk voor mensen om vlees te eten", "Dieren worden slecht behandeld in kwekerijen", "Vegetariërs zien er toch altijd wat bleekjes uit": het zijn veelgehoorde argumenten pro of contra vlees eten. Maar is het gezond om geen vlees te eten? Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen? Ann Meulemans doceert het vak voeding en gezondheid aan de KU Leuven en analyseert voor ons welke nutriënten vlees ons allemaal te bieden heeft.

Waarom moet je fastfood eten als je ziek bent?

Stel je voor dat je ziek naar de dokter gaat en dat je te horen krijgt dat je zoveel hamburgers mag eten als je maar wil. Zoiets gebeurt niet enkel in je dromen, maar ook bij prof. dr. Elisabeth De Waele (VUB). Want zij weet dat fastfood voor zieke mensen vaak beter is dan sla met tomaten!

Waarom word je ongelukkig van chips en chocola?

Jawel! Jawel! Jawel! Je wordt wél ongelukkig van chips en chocola! Op café ga je met dit soort uitspraken niet scoren. En al helemaal niet bij je vrienden die het wat moeilijk hebben. En toch is het waar. Voedingsexpert dr. Nathalie Michels legt uit waarom. Luister en leer, en eet misschien tijdens dit college nog rap een grote zak chips leeg. Want alles is over een kwartiertje anders. Voortaan denk je bij chips... aan darmbacteriën.

Zitten de beste antidepressiva in je spieren?

Van tijd tot tijd hoor je wel eens dat sport of beweging het beste medicijn is dat er bestaat. Maar hoe kan een kwartiertje wandelen ooit even goed werken als een zorgvuldig samengesteld pilletje? Dat is een vraag die inspanningsfysioloog Wim Derave graag komt beantwoorden.

Wat is het beste dieet?

Mag jij gerust wat kilo's afvallen? Ooit al eens op dieet geweest? En welk dieet was dat dan? Een eiwit-, paleo- of keto-dieet? Atkins, Montignac of Pascal Naessens? Crashdiëten of langzaam afvallen? Wat is nu eigenlijk het beste dieet? Wat werkt echt? Prof. dr. ir. Christophe Matthys is voedingsexpert aan de KU Leuven en helpt je! Met behulp van die goeie, oude voedingsdriehoek ...

Hoe voorkom je een hongerklop?

Wie weleens wat langer sport, kent hem wel: de man met de hamer. Als je hem tegenkomt, ben je plots helemaal uitgeput en raakt geen meter meer vooruit. Gelukkig weet sportfysioloog Bert Op' t Eijnde (UHasselt) waar die hongerklop vandaan komt en hoe je die kan vermijden.

Waarom val ik niet af, ook al sport ik 3 keer per week?

Vraag jij je soms af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt) is als fysioloog de geknipte man om ons gevecht met de weegschaal te analyseren.

Helpt een sporthorloge als je aan je conditie wil werken?

Heb jij ook zo'n sporthorloge aan de pols? En weet je ook niet helemaal wat al die hartslagzones betekenen? Prof. dr. Bert Op 't Eijnde is sportfysioloog aan de UHasselt en geeft je de beste handleiding die je je kan inbeelden. Na dit college ben je je eigen sportcoach en weet je als geen ander hoe je kilo's verliest en conditie kweekt.

Hoe word ik fit vanuit mijn luie zetel?

De wetenschap heeft ons leven al op ongelooflijk veel manieren makkelijker gemaakt, maar toch zijn er ook veel zaken die nog niet zijn aangepakt. Zoals fit zijn, bijvoorbeeld. Zou er nu echt geen enkele manier zijn om fit te worden zonder er maar een druppel zweet aan te verspillen? Als fysioloog aan de UHasselt ging prof. dr. Dominique Hansen op zoek naar wondermiddeltjes en geheime technieken. Behoort sporten dan eindelijk tot het verleden?

Is een glas rode wijn per dag gezond?

Voor het vierde jaar op rij roepen de DrugLijn en Stichting tegen Kanker op om een maand lang "nee" te zeggen tegen alcohol en te kiezen voor alcoholvrije initiatieven. En toch... is dat écht een goed idee? De media en wetenschappers wijzen alcohol niet altijd radicaal af. De ene week lezen we in de krant dat wetenschappers zeggen dat één glas rode wijn per dag gezond is, want goed voor hart- en de bloedvaten. De week erop lezen we dat elke druppel alcohol er één te veel is. Wat moeten we nog geloven? En vanwaar komen deze tegenstrijdige onderzoeksresultaten? Toxicologe Vera Rogiers (VUB) vertelt in Wat Zegt De Wetenschap voor eens en voor altijd hoe dat zit met al die onderzoeken en wat ervan aan is. Is één glas rode wijn per dag gezond?

Hoe word jij even gespierd als Arnold Schwarzenegger?

Elke superheldenfilm is tegenwoordig doorspekt met mannen die hun spieren amper in hun strakke pakjes krijgen. Niets nieuws, want jaren voordien veroorzaakten Arnold Schwarzenegger en Sylvester Stallone al een gespierde hype. Niet iedereen wordt geboren als spierbundel, maar is het dan wel mogelijk om zo gespierd te worden als al die filmhelden? Als kinesitherapeut aan de UAntwerpen is prof. dr. Ulrike Van Daele de ideale personal coach voor deze vraag.

Waarom eten we weer bruin brood?

Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Arme mensen moeten het stellen met diepvries-frikandellen en fastfood. Enfin, zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost!

Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Eat for two... Elke zwangere vrouw wéét dat je niet dubbel zoveel mag eten, maar de drang is soms groot. Ook de drang naar taartjes, pudding, chocola, cake, ijs, milkshake en pannenkoeken (naast misschien ook nog pickles, haring, puree en hamburgers). Maar... mag al die suiker wel? Krijg je daar zwangerschapsdiabetes van? En wat is dat eigenlijk? Katrien Benhalima, endocrinologe aan de KU Leuven (en zelf zwanger toen ze dit college gaf) deed er onderzoek naar!

Word je kleinzerig van suiker en vet?

'Je bent wat je eet', hoor je vaak. Maar 'Je voelt wat je eet' is net zo waar. Er is namelijk een link tussen pijnbeleving en je eetpatroon. Kinesiste Anneleen Malfliet (VUB) vertelt je er alles over.