Geen professor in de esoterische wetenschappen, maar wel in de sociologie die een antwoord brengt. Heeft het met een zesde zintuig te maken? Hebben we een glazen bol nodig? Sociologen experimenteren er op los, dat feit is zeker. Maar over het hoe we het kunnen bevorderen, waarom het nuttig is en of iedereen het kan, doet neuro-socioloog Frank Van Overwalle u in een academisch kwartiertje uit de doeken.
Een oester die miljoenen jaren geleden leefde en vandaag een fossiel is, zou ons klimaat wel eens heel precies kunnen voorspellen. Paleoklimatoloog dr. Niels de Winter (VUB) laat zijn glazen bol achterwege, maar neemt ons mee naar zijn labo en toont ons hoe klimaatwetenschappers met fossiele schelpen uitspraken kunnen doen over het klimaat van de toekomst.
"Ice, ice, baby" is de grootste en eigenlijk enige bekende hit van de Amerikaanse rapper Vanilla Ice. Speel nu even de baslijn van dat liedje in je hoofd af... Komt het je herkenbaar voor? En nee, je bent niet aan het hallucineren: dat begin ken je misschien ook van een ander liedje. Want... de baslijn is grotendeels gestolen van de wereldhit "Under Pressure" van David Bowie en Queen. Het kwam niet tot een rechtzaak, maar onderling zijn er grote sommen uitbetaald. En zij zijn lang die de enigen die elkaar beschuldigen van plagiaat. Vanaf wanneer is nu eigenlijk iets plagiaat? Dat is een ingewikkeld antwoord volgens prof. dr. Marie-Christine Janssens, specialist eigendomsrecht aan de KU Leuven.
Over smaken en kleuren valt niet te twisten, zo ook in de muziek. En toch kan je van sommige popnummers moeilijk ontkennen dat ze echt goed in elkaar zitten. Maar wat is dan het geheime ingrediënt? En hoe kunnen subtiele aanpassingen een nummer helemaal veranderen? Musicoloog prof. dr. Jeroen D'hoe (KU Leuven) zet zich achter de piano en laat het je gewoon horen.
De hacker: een schimmige figuur met een zwarte hoodie, achter honderd computerschermen, die al je gegevens en wachtwoorden probeert te ontfutselen. Maar wie zijn ze en wat doen ze? Drs. Mariano Di Martino is cybersecurity & privacy onderzoeker aan de UHasselt en geeft jou een kijk in het hoofd van een hacker.
Operazangeressen in tekenfilms of stripboeken zingen vaak zo luid dat alle glazen in de ruimte kapot springen. Maar is dat in het echt ook mogelijk? Professor en astrofysicus Katrien Kolenberg (KU Leuven, UAntwerpen en VUB) neemt de proef op de som en introduceert je in de wereld van geluidsgolven, stemvorken en exploderende glazen.