Wetenschappers hebben ontdekt dat... een oud malariamedicijn wel/niet helpt bij corona, mondmaskers verspreiding wel/niet tegengaan, er bijna een vaccin is tegen corona (maar het is nog niet getest)... Sinds corona lijken wetenschappers elkaar (en hun onderzoek) zowat dagelijks tegen te spreken. Wil dat zeggen dat ze zo gehaast zijn om een remedie tegen corona te vinden dat ze hun onderzoek niet meer degelijk doen? Prof. dr. Philippe Jorens is onderzoeker aan de UAntwerpen én hoofd van de afdeling intensieve zorgen van UZA en analyseert kritisch wetenschappelijk onderzoek.
Als je aan kinderen begint, heb je misschien wel een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje. Er doen veel verhalen de ronde over manieren waarop je dat kan beïnvloeden, maar hoeveel geloof kan je daaraan hechten? Klinisch geneticus prof. dr. Hilde Van Esch (KU Leuven) weet er het fijne van en onderscheidt feiten van fictie.
Acht smalle poten, zwarte haren, duizend ogen en een dik achterlijf. Misschien krijg je al rillingen als je er nog maar spinnen denkt. En dat terwijl het beestje zoveel kleiner is dan ons. Waarom zijn we zo bang van spinnen en zo weinig van de echte "killers" als roken of alcohol? Psycholoog prof. dr. Bram Vervliet (KU Leuven) legt ons uit waar angst voor spinnen en andere gevaarlijke dieren vandaan komt én of remedies zijn. 🤓📚 Leestip voor nog meer verdieping: Bram Vervliet bracht op 5 mei 2022 het boek "Waarom we bang zijn" uit!
Zie jij de bomen door het grote mediabos nog? Is je smartphone een verlengstuk van je arm? Doe jij alles online? Of heb je het gevoel dat je niet meer mee bent? De digitale wereld evolueert razendsnel, dat staat vast. Prof. dr. Ilse Mariën is expert digitale ongelijkheid aan de VUB en komt je vertellen hoe jij die digitale revolutie overleeft.
Bij sommige patiënten duurt het jaren voor ze de juiste diagnose en een therapie op maat krijgen. Dat is vaak kostbare tijd die verloren gaat, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt. Kunnen we al onze kennis en data inzetten om meer mensenlevens te redden? Prof. dr. ir. Liesbet Peeters (UHasselt) zweeft ergens tussen de hoogtechnologische en de hoogmedische wereld en doet er alles aan om die twee samen te brengen.
Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Dan heb je er misschien al eens over gedacht om je stamboom onder te loep te nemen en te graven naar jouw verborgen voorgeschiedenis. De kans is redelijk groot dat je uitkomt bij... Karel de Grote! Echt waar! Maar, zou hij dan écht jouw overoveroveroveroverovergrootvader zijn? Maarten Larmuseau, stamboom-expert en geneticus aan de KU Leuven, heeft misschien een beetje teleurstellend nieuws...