Eind juni is het weer zover: dan moet je je belastingbrief indienen. En wij, Belgen, betalen véél belastingen. Zowat het meeste van de hele wereld. Toch lijkt de overheid altijd geld te kort te hebben en altijd te moeten besparen. Hoe kan dat? Waar gaat al dat geld dan naartoe? Toon Vanheukelom behoort tot de vakgroep "economie en overheid" van de KU Leuven en neemt jouw belastingbrief onder de loep.
Als de politici in het parlement vertegenwoordigers moeten zijn van hun kiezers, zetelen er dan niet iets te veel witte mannen voor een gezond evenwicht? Prof. dr. Karen Celis, VUB-politicoloog, neemt onze democratie onder de loep en vertelt ons hoe we het nóg democratischer kunnen maken.
De Olympische spelen winnen... Het is de droom van heel wat jonge sporttalenten. Jarenlang werken ze ervoor. Maar... wat sommigen vergeten is dat je niet alleen de snelste/sterkste moet zijn om te winnen. Je moet aan méér werken dan aan je sportieve prestaties. Prof. dr. Paul Wylleman, sportpsycholoog aan de VUB, vertelt wat er nog méér nodig is.
In het regeerakkoord dat de Vivaldi-coalitie sloot, werd besloten tegen 2024 een plan voor een staatshervorming uit te werken. Dat zou dan de zevende staatshervorming zijn. In het verleden betekende dit voornamelijk een regionalisering. Zal een staatshervorming ook deze keer bevoegdheden van het federale niveau wegnemen? Of zal er net geherfederaliseerd worden? We laten politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) aan het woord om de constitutionele knoop te ontwarren.
Vacations and businesstrips... flying puts an enormous pressure on the environment. Luckily there are solutions: we can stop bying plane tickets and go on vacation pilgrim-wise, we can pay extra taxes to compensate our ecological foot print or we can take a look at biofuels. Why the latter is not yet implemented in commercial aviation is the expertise of prof. Robert Malina (UHasselt).
Vroeger was alles eenvoudiger. Mannen vielen op vrouwen en vrouwen vielen op mannen. Of zo leek het toch te zijn. Ondertussen weten we wel beter, maar is het niet allemaal zwart-wit. Uroloog Piet Hoebeke (UGent) vertelt ons over de grijze zone tussen man en vrouw of tussen homo en hetero, en laat zien hoe je je eigen seksuele identiteit kan beschrijven.