Wijzig cookie instellingen
VUBrussel

Waarom eten we weer bruin brood?

Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Arme mensen moeten het stellen met diepvries-frikandellen en fastfood. Enfin, zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost!

key notes

prof. dr. em. Peter Scholliers

Als linksgezinde student wilde hij niet alleen de wereld beter begrijpen, maar ook verbeteren. En niet via revoluties, maar via pleidooien voor verdraagzaamheid en gelijkheid. Daarvoor is inzicht in het verleden nodig. Hij beet zich vast in geschiedenis en mocht zich na vele onderzoeksomzwervingen in 2000 prof. dr. Peter Scholliers noemen. Een pragmatisch historicus, zo noemt hij zichzelf, die veel belang hecht aan verbeeldingskracht: onverwachte standpunten belichten of er controversiƫle verdedigen.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe kan je sneller fietsen zonder harder te trappen?

Vraag je je soms af waarom die wielrenners zo'n gekke helmen dragen, zo oncomfortabel op hun fiets lijken te zitten en vooral: waarom ze altijd achter iemand willen rijden? Bert Blocken is een expert in aerodynamica en komt ons vertellen hoe wielrenners sneller kunnen fietsen zonder harder te trappen.

Hoe weet een beugel hoe je tanden moeten staan?

Wist je dat er metalen bestaan die je helemaal kan vervormen, maar die meteen weer hun oorspronkelijke vorm aannemen als je ze in water legt? Geheugenmetaal, heet dat. En die technologie kan gebruikt worden om robots spieren te geven en je beugel automatisch aan te spannen. UAntwerpen-fysicus Nick Schryvers neemt ons mee naar een wereld waarin je metalen kunstjes kan leren.

Hoe vind je een goed lief op Tinder?

Online dating apps gaan al een tijdje mee en het aanbod aan potentiƫle partners op die platformen is enorm. Vraag is dan: hoe pik je er een 'goeike' uit? Onderzoeker Lara Hallam (UAntwerpen en AP Hogeschool) legt je uit hoe je zelf je de kans op een goed lief kan vergroten.

Waarom roepen geuren zo'n sterke herinneringen op?

Je ruikt eau de cologne 4711 en plotsklaps sta je in de woonkamer van je grootmoeder. Een zweem van lavendel zweeft voorbij en je bent ineens weer 8 jaar en op vakantie in de Provence. Geuren hebben de mogelijkheid om heel levendige herinneringen op te wekken, meer nog dan foto's. Hoe komt dat eigenlijk? Wat is er zo speciaal aan onze reukzin? Dr. Ann Van der Jeugd (KU Leuven) legt uit!

Waarom is borstkanker zo moeilijk uit te roeien?

Hoewel de wetenschap niet stil staat en er onderzoek wordt gedaan naar beloftevolle behandelingen, krijgt 1 op de 10 vrouwen ooit borstkanker. Oncoloog Hans Wildiers (KU Leuven) legt uit hoe dat komt en waarom het zo moeilijk is om dat aantal te doen dalen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van