Wijzig cookie instellingen
VUBrussel

Waarom eten we weer bruin brood?

Rijke mensen eten caviaar, foie gras en wagyu-steak. Arme mensen moeten het stellen met diepvries-frikandellen en fastfood. Enfin, zo kort door de bocht is het nu ook weer niet, maar het onderliggende idee is waar: wat je eet, reflecteert je sociale status. En dat geldt ook voor brood! Prof. Peter Scholliers (VUB) duikt in de geschiedenis van deze dagelijkse kost!

key notes

prof. dr. em. Peter Scholliers

Als linksgezinde student wilde hij niet alleen de wereld beter begrijpen, maar ook verbeteren. En niet via revoluties, maar via pleidooien voor verdraagzaamheid en gelijkheid. Daarvoor is inzicht in het verleden nodig. Hij beet zich vast in geschiedenis en mocht zich na vele onderzoeksomzwervingen in 2000 prof. dr. Peter Scholliers noemen. Een pragmatisch historicus, zo noemt hij zichzelf, die veel belang hecht aan verbeeldingskracht: onverwachte standpunten belichten of er controversiële verdedigen.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Hoe voorspelt een oester uit de Noordzee het klimaat?

Een oester die miljoenen jaren geleden leefde en vandaag een fossiel is, zou ons klimaat wel eens heel precies kunnen voorspellen. Paleoklimatoloog dr. Niels de Winter (VUB) laat zijn glazen bol achterwege, maar neemt ons mee naar zijn labo en toont ons hoe klimaatwetenschappers met fossiele schelpen uitspraken kunnen doen over het klimaat van de toekomst.

Vanaf wanneer is een liedje plagiaat?

"Ice, ice, baby" is de grootste en eigenlijk enige bekende hit van de Amerikaanse rapper Vanilla Ice. Speel nu even de baslijn van dat liedje in je hoofd af... Komt het je herkenbaar voor? En nee, je bent niet aan het hallucineren: dat begin ken je misschien ook van een ander liedje. Want... de baslijn is grotendeels gestolen van de wereldhit "Under Pressure" van David Bowie en Queen. Het kwam niet tot een rechtzaak, maar onderling zijn er grote sommen uitbetaald. En zij zijn lang die de enigen die elkaar beschuldigen van plagiaat. Vanaf wanneer is nu eigenlijk iets plagiaat? Dat is een ingewikkeld antwoord volgens prof. dr. Marie-Christine Janssens, specialist eigendomsrecht aan de KU Leuven.

Bestaat de perfecte popsong?

Over smaken en kleuren valt niet te twisten, zo ook in de muziek. En toch kan je van sommige popnummers moeilijk ontkennen dat ze echt goed in elkaar zitten. Maar wat is dan het geheime ingrediënt? En hoe kunnen subtiele aanpassingen een nummer helemaal veranderen? Musicoloog prof. dr. Jeroen D'hoe (KU Leuven) zet zich achter de piano en laat het je gewoon horen.

Hoe steelt een hacker jouw identiteit?

De hacker: een schimmige figuur met een zwarte hoodie, achter honderd computerschermen, die al je gegevens en wachtwoorden probeert te ontfutselen. Maar wie zijn ze en wat doen ze? Drs. Mariano Di Martino is cybersecurity & privacy onderzoeker aan de UHasselt en geeft jou een kijk in het hoofd van een hacker.

Kan een operazangeres écht een glas breken?

Operazangeressen in tekenfilms of stripboeken zingen vaak zo luid dat alle glazen in de ruimte kapot springen. Maar is dat in het echt ook mogelijk? Professor en astrofysicus Katrien Kolenberg (KU Leuven, UAntwerpen en VUB) neemt de proef op de som en introduceert je in de wereld van geluidsgolven, stemvorken en exploderende glazen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van