Wijzig cookie instellingen
UGent

Waarom is sla wassen met chloor goed voor het milieu?

Ben jij geneigd om thuis een druppeltje javel te doen in het water waarin je je sla wast? Zelfs als je smetvrees hebt, is het misschien toch niet zo'n goed idee. Maar als je het een beetje deskundig doet, in een fabriek waarin pH-waarde, temperatuur etc goed worden gecontroleerd (en enkel en alleen dan!), is het een geniaal idee. Want het is niet ongezond én beter voor het milieu. Professor Imca Sampers legt uit waarom.

key notes

prof. dr. Imca Sampers

Na haar studies industrieel ingenieur biochemie begon Imca Sampers te werken in de voedingsindustrie. Hier kreeg ze de kans om (letterlijk en figuurlijk) van alles te proeven. Gebeten door de microbe van de microbiologie ging ze verder studeren aan de UGent. Vandaag kan ze als professor alles combineren wat ze leuk vindt: onderzoek, onderwijs, dienstverlening voor bedrijven. Het meest interessante vindt ze dat ze vanuit die ervaring uit het werkveld de theorie ook hard kan maken. Eén van haar dromen is om een onderzoekscentrum op te richten dat zich bezighoudt met de verwerking van groenten en aardappelen, waarbij gefocust wordt op kwaliteit en milieuvriendelijkheid.

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Maken Netflix en Instagram je ijdeler?

Er gaat geen dag voorbij of we scrollen door Facebook, Instagram of andere TikToks. En of het nu al dan niet door filters komt, daarop zien we heel veel knappe mensen voorbijkomen. Welk effect dat heeft op ons zelfbeeld? Worden we er ijdeler van, of net onzekerder? Prof. dr. Laura Vandenbosch, expert mediaeffecten aan de KU Leuven, doet er onderzoek naar.

Hoe kan België meer Olympische medailles winnen?

Op de Olympische Spelen in Rio behaalde België zes medailles, twee van elke kleur. Dat is zeker niet slecht, maar als we zien dat Nederland bijna twintig medailles won, worden we toch een beetje jaloers. Hoe slagen zij erin om als klein land zoveel sportief succes te boeken en kunnen wij dat op een dag eens evenaren? Dat vroegen we aan Veerle De Bosscher, expert sportbeleid aan de VUB, die al jaren onderzoek doet naar het geheime recept van olympisch succes.

Hoe ontcijfer je een dode taal?

Soms stuiten archeologen op bedolven steden, eeuwenoude artefakten en ook... mysterieuze teksten. Teksten die zij niet kunnen lezen of vertalen omdat de taal ondertussen is uitgestorven. Gelukkig kunnen zij rekenen op taalwetenschappers zoals prof. Peter Petré (UAntwerpen) die op speurtocht gaan doorheen de taalgeschiedenis.

Is burn-out een ingebeelde ziekte?

Elke dag vermoeid zijn, een rollercoaster aan emoties beleven en daarbovenop nog eens een hele reeks psychosomatische klachten ervaren... Moet je dan gewoon even vakantie nemen of is er meer aan de hand? Burn-out expert Erik Franck (UAntwerpen) legt je haarfijn uit hoe de vicieuze cirkel die leidt tot burn-out in gang wordt gezet en wat je daaraan kan doen!

Hoe overleeft jouw tuin een hittegolf?

Hittegolven zijn niet echt fijn, maar we zullen er toch mee moeten leren omgaan. Wij zijn trouwens niet de enigen die ervan afzien, ook onze tuin kreunt onder een loden zomerzon. Gelukkig doet bioloog Jonas Lembrechts aan de UAntwerpen onderzoek naar hoe onze tuin die hittegolven kan overleven en hoe wij daarbij kunnen helpen.

Mogelijk dankzij

Met de steun van