Yellowstone National Park, wolven, wolf, welpjes, wolfjes, August, Roger, Noëlla, Naya, Zuhal Demir, Billy, INBO, welkomwolf, schapen, geiten, schaap, bescherming, Habitatrichtlijn, ecosysteem, biodiversiteit, wolventerritorium, Billy
Sinds 2018 zijn wolven niet meer weg te slaan uit het nieuws. Eén wolvin, Naya, zette toen voor het eerst in 150 jaar haar poten op Vlaamse bodem. De meeste mensen en wetenschappers lijken blij te zijn met deze nieuwe Belgische inwoners. Wolven kregen zelfs de hoogste beschermingsgraad in Vlaanderen. Maar, waarom eigenlijk? Waarom is het zo belangrijk dat er opnieuw wolven zijn in België? Heeft het iets te maken met biodiversiteit? En hoe komt het dat de wolven ooit verdwenen zijn? Passen ze nog in het verstedelijkte Vlaanderen van vandaag? En wat vinden schapenhouders hiervan? We vroegen het aan Judith Sitters, ecoloog aan de VUB (FWO-postdoc), die onderzoek doet naar interacties tussen bodem, planten en dieren in ecosystemen. Maak kennis met begrippen als "de ecologie van angst", de Habitatrichtlijn en wolven die de loop van rivieren veranderden in Yellowstone National Park. Bedankt aan INBO voor het gebruik van de beelden van de Vlaamse wolven.
Yellowstone National Park, wolven, wolf, welpjes, wolfjes, August, Roger, Noëlla, Naya, Zuhal Demir, Billy, INBO, welkomwolf, schapen, geiten, schaap, bescherming, Habitatrichtlijn, ecosysteem, biodiversiteit, wolventerritorium, Billy
Als je aan kinderen begint, heb je misschien wel een lichte voorkeur voor een jongen of een meisje. Er doen veel verhalen de ronde over manieren waarop je dat kan beïnvloeden, maar hoeveel geloof kan je daaraan hechten? Klinisch geneticus prof. dr. Hilde Van Esch (KU Leuven) weet er het fijne van en onderscheidt feiten van fictie.
Acht smalle poten, zwarte haren, duizend ogen en een dik achterlijf. Misschien krijg je al rillingen als je er nog maar spinnen denkt. En dat terwijl het beestje zoveel kleiner is dan ons. Waarom zijn we zo bang van spinnen en zo weinig van de echte "killers" als roken of alcohol? Psycholoog prof. dr. Bram Vervliet (KU Leuven) legt ons uit waar angst voor spinnen en andere gevaarlijke dieren vandaan komt én of remedies zijn. 🤓📚 Leestip voor nog meer verdieping: Bram Vervliet bracht op 5 mei 2022 het boek "Waarom we bang zijn" uit!
Zie jij de bomen door het grote mediabos nog? Is je smartphone een verlengstuk van je arm? Doe jij alles online? Of heb je het gevoel dat je niet meer mee bent? De digitale wereld evolueert razendsnel, dat staat vast. Prof. dr. Ilse Mariën is expert digitale ongelijkheid aan de VUB en komt je vertellen hoe jij die digitale revolutie overleeft.
Bij sommige patiënten duurt het jaren voor ze de juiste diagnose en een therapie op maat krijgen. Dat is vaak kostbare tijd die verloren gaat, terwijl de oplossing voor het grijpen ligt. Kunnen we al onze kennis en data inzetten om meer mensenlevens te redden? Prof. dr. ir. Liesbet Peeters (UHasselt) zweeft ergens tussen de hoogtechnologische en de hoogmedische wereld en doet er alles aan om die twee samen te brengen.
Ben jij nieuwsgierig naar wie jouw voorouders waren? Dan heb je er misschien al eens over gedacht om je stamboom onder te loep te nemen en te graven naar jouw verborgen voorgeschiedenis. De kans is redelijk groot dat je uitkomt bij... Karel de Grote! Echt waar! Maar, zou hij dan écht jouw overoveroveroveroverovergrootvader zijn? Maarten Larmuseau, stamboom-expert en geneticus aan de KU Leuven, heeft misschien een beetje teleurstellend nieuws...