"Vlees is de grote boosdoener in de klimaatopwarming", "Het is natuurlijk voor mensen om vlees te eten", "Dieren worden slecht behandeld in kwekerijen", "Vegetariërs zien er toch altijd wat bleekjes uit": het zijn veelgehoorde argumenten pro of contra vlees eten. Maar is het gezond om geen vlees te eten? Kunnen we alle voedingsstoffen die we nodig hebben om gezond te leven uit plantaardige producten halen? Ann Meulemans doceert het vak voeding en gezondheid aan de KU Leuven en analyseert voor ons welke nutriënten vlees ons allemaal te bieden heeft. De focus van deze video ligt dus op vegetarisme en niet op veganisme. Met vlees worden in deze video dus niet alle dierlijke producten bedoeld. We analyseren puur welke voedingsstoffen vlees te bieden heeft en gaan hierbij niet dieper in op het schrappen van zuivel en eieren van de menu.
Vraag jij je soms af waarom de kilo's er niet afvliegen terwijl je wel drie keer per week sport of enkel slaatjes eet? Prof. dr. Dominique Hansen (UHasselt) is als fysioloog de geknipte man om ons gevecht met de weegschaal te analyseren.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: antibiotica is geen wondermiddel. Meer nog, antibiotica kunnen gevaarlijk zijn! Steeds meer en meer bacteriën wapenen zich tegen dit geneesmiddel waardoor ze resistent worden tegen hun werking. Infectioloog Janneke Cox (UHasselt) legt uit hoe dat werkt en waarom dat een probleem is voor ons allemaal, zelfs als je geen antibiotica neemt!
De Vlaming heeft een baksteen in de maag. Want ook al worden huizen steeds duurder, het principe huisje, tuintje, kindje blijft de norm. Huren daarentegen vinden heel wat mensen dom, want weggesmeten geld. Maar klopt dat? Is het echt voordeliger om zo snel mogelijk een woning te kopen? Of kan je beter huren en ondertussen sparen? Sven Damen, vastgoedexpert van de UAntwerpen, weegt de pro's en contra's van huren af en het antwoord is verrassend. Is huren dom? Je hoort het hier!
Heb jij ook zo'n sporthorloge aan de pols? En weet je ook niet helemaal wat al die hartslagzones betekenen? Prof. dr. Bert Op 't Eijnde is sportfysioloog aan de UHasselt en geeft je de beste handleiding die je je kan inbeelden. Na dit college ben je je eigen sportcoach en weet je als geen ander hoe je kilo's verliest en conditie kweekt.
Het vinden van een vliegtuig in de oceaan is een huzarenwerk. Want slecht 5% van de oceaanbodem is in kaart gebracht. Hoe beginnen wetenschappers hier aan? Marien geoloog David Van Rooij (UGent) neemt je mee op speurtocht met sonartechnologie!