Wijzig cookie instellingen
VUBrussel

Leren leerlingen tegenwoordig niet meer omdat het allemaal plezant moet zijn?

Uit internationaal onderzoek blijkt dat de kwaliteit van het Vlaams onderwijs daalt. Hoe is dat gekomen? Omdat er te weinig aandacht is voor kennisoverdracht en te veel voor het welzijn van de leerlingen? Is het een gevolg van de "pretpedagogie"? En, wat is de beste onderwijsvorm? We vroegen aan dr. Esther Geyssens, onderwijskundige en gastprofessor aan de UGent en VUB, om ons een inkijk in het debat te geven én te bekijken wat de wetenschap over onderwijs zegt.

key notes

dr. Esther Gheyssens

Esther Geyssens is pedagoog - ze doet onderzoek naar onderwijsmethoden. En... ze laat zich ook graag omringen door leerkrachten: ze geeft regelmatig nascholingen en workshops aan leerkrachten. Bovendien is haar man is leerkracht lichamelijke opvoeding en hij deinst niet terug om haar onderwijstheorieën in vraag te stellen. Esther Geyssens schreef mee aan verschillende boeken, over en voor leerkrachten en ze hoopt om er nog méér te schrijven. Naast pedagoog is Esther ook een jonge mama. Ze wist al van jongs af aan 100% zeker dat ze zelf later kinderen wou. Bij de start van haar doctoraat, raadde iedereen aan om je kinderwens uit te stellen. Maar 9 maanden later werd haar oudste zoon geboren, in september 2016. Bij haar doctoraatsverdediging was ze hoogzwanger van haar derde zoon. Haar andere passies zijn Dirty Dancing - een film die ze al tientallen keren bekeek met haar zussen - en talen. Haar grote liefde is Italië: het land, de taal en zeker ook het Italiaans eten. Trouwen in Italië was dan ook vanzelfsprekend.

Onderwijs, lesgeven, pretpedagogie, kennis, leren, studeren, leerlingen, studenten, PISA, pedagogie, pedagogen, school, middelbaar, lager, basisonderwijs, basiskennis, cognitief psychologen, Wouter Duyck

Volgende video:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bekijk deze video
arrow_forward
Kunnen mensen ooit zo groot worden als dino's?

Sommige dino's waren gigantisch - 25 keer zo groot als olifanten. De gemiddelde mens wordt ook elk jaar groter. Is het dan een kwestie van tijd (een paar honderd miljoen jaar of zo) voor mensen zo groot zijn als dino's? Dr. Koen Stein is paleontoloog aan de VUB. In het Museum voor Natuurwetenschappen liet hij ons zien waarom dino's zo groot konden worden en het ons wat méér moeite dan tijd en wat extra boterhammen zal kosten.

WetenSNAP: Wat is de scheiding der machten?

Wat is de scheiding der machten? Je komt het te weten van politicoloog Robin Devroe (UGent) in WetenSNAP!

WetenSNAP: Wat is pensioensparen?

Wat is pensioensparen? Econoom Jonas Vandenbruaene (UAntwerpen) legt uit waarom het geen slecht idee is om ermee te beginnen (ook al is je pensioen nog ver weg).

WetenSNAP: Wat is machine learning?

Wat is machinaal leren? Geef ons 90 seconden en je komt het te weten met Marian Verhelst (KU Leuven) en WetenSNAP!

WetenSNAP: Wat is kapitalisme?

Wat is kapitalisme? Econoom Jonas Vandenbruaene legt uit, in WetenSNAP.

Mogelijk dankzij

Met de steun van