Ken je dat: je laadt voor het slapengaan je gsm helemaal op en tegen de middag is je batterij al voor de helft leeg. Om. Gek. Van. Te. Worden! Kunnen ze nu niet eens een batterij maken die lang meegaat?! Dat is nu net iets waar materiaalchemici zoals prof. Marlies Van Bael (UHasselt) zich al jarenlang mee bezighouden. Wat er precies gebeurt binnen een batterij, waarom die verslechtert en wat jijzelf eraan kunt doen, hoor je in dit college!
Volgens geograaf Amaury Frankl (UGent) is niet goud of ijzer de meest waardevolle grondstof, maar wel de grond zelf. Zonder het te beseffen zijn we al vele jaren onze bodem aan het verliezen. Het zand of de grond verdwijnt... Zitten onze boeren binnenkort zonder bruikbare grond?
"Het zit hier vol buitenlanders!" Het wordt regelmatig gezegd aan de (virtuele) toog. Maar wat is er van aan? Hoeveel buitenlanders zijn er écht in België? Professor en demograaf Patrick Deboosere (VUB) legt uit wat het verschil is tussen een buitenlanders en een migrant, wie "nieuwe Belgen" zijn en wat "Belgen met een migratieachtergrond" betekent. En hij geeft er de cijfers bij. Want afhankelijk van wie je als buitenlander definieert, blijken er heel wat andere cijfers op te duiken...
De covidpandemie was voor heel wat mensen en bedrijven ook financieel niet evident. De overheid sprong bij, door mensen en bedrijven te steunen. Miljarden heeft die steun al gekost. De overheid heeft hiervoor geld geleend, dat uiteindelijk moet worden terugbetaald. En dus... wie zal die coronafactuur binnenkort (terug)betalen? We vroegen het aan fiscaal expert aan de VUB, prof. dr. Michel Maus.
Astrazeneca, Pfizer/bioNtech, Moderna,... Er zijn gelukkig al verschillende coronavaccins op de markt om de pandemie te bestrijden. Maar werken die allemaal op dezelfde manier? En welk vaccin is het beste? Prof. dr. Corinne Vandermeulen (KU Leuven) is vaccinoloog en helpt hier enkele vaccinatiemythes de wereld uit.
In 2019 werd een meisje van de fiets gesleurd en vermoord. Huiselijk geweld nam tijdens de coronacrisis alleen toe. Feminicide en seksueel geweld lijken schering en inslag. Er waren terreuraanslagen in Brussel en in Antwerpen woeden drugsoorlogen. Het lijkt of geweld overal is. Maar klopt dit idee? Is het geweld toegenomen tegenover vroeger? Is er in België meer geweld dan elders ter wereld? Wat zeggen de cijfers die in de media verschijnen echt? Leven we in een steeds gewelddadigere samenleving? Prof. dr. Margo De Koster (VUB & UGent) is als historisch criminologe de uitgelezen persoon om hierop te antwoorden.