Wijzig cookie instellingen

Zorgt Waze voor meer sluipverkeer?

key notes

prof. dr. Tias Guns

Dat Tias Guns ingewikkelde dingen gemakkelijk kan maken bewees hij met FameLab. Hij jongleert niet enkel met woorden, getallen en computer codes, maar ook met balletjes en kegels tijdens zijn circuslessen. Als computerwetenschapper specialiseert hij zich in data science. De meest fascinerende wetenschappelijke doorbraak is voor hem dan ook AlphaGo Zero, een programma dat het bordspel Go enkel tegen zichzelf speelde en zo beter werd dan alle menselijke spelers in de laatste 1500 jaar. Zelf wil hij een “human-in-the-loop artificial intelligence”-systeem ontwikkelen waarbij mens en systeem constant feedback aan elkaar kunnen geven.

Volgende podcast:

Ben jij verantwoordelijk voor je daden als je dronken bent?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Beluister deze podcast
arrow_forward
Kan je een paard en een koe kruisen?

Een paard en een ezel kan je kruisen. Je krijgt dan een muildier of een muilezel. Een paard en een koe? Dat geeft een 'jumart' (op z'n Frans) volgens de paardenboeken uit de 18e eeuw. Alleen, er heeft nog nooit iemand een jumart in het echt gezien. Kan het nu, of niet? Dierenarts Peter Bols (UAntwerpen) geeft in deze podcast een antwoord aan Koen Fillet.

Werkt een hoogtestage ook voor amateurs?

Wout van Aert en Lotte Kopecky die nog enkele weken op hoogtestage gaan om helemaal klaar te zijn voor de Tour. Elke wielerliefhebber vindt dat normaal. Maar... waarom moet je naar de bergen om beter te kunnen fietsen? En zou zo'n hoogtestage (of gewoon: weekje vakantie in Oostenrijk?) ook voor jou zinvol zijn? In deze Universiteit van Vlaanderen Summer School komen de antwoorden van performance manager bij FDJ-Suez, ex-profwielrenster én VUB-inspanningsfysioloog Lieselot Decroix.

Waarom zijn er meer mannen dan vrouwen op de wereld?

Er zijn ongeveer 60 miljoen mannen meer op deze wereld dan vrouwen. Dat verschil was nog nooit zo groot. En... het is niet zo onschuldig als het lijkt. VUB-socioloog en demograaf Marie Alice Mosuse vertelt in deze podcast waarom er zoveel meer mannen dan vrouwen zijn en wat de gevolgen daarvan zijn.

Hoe kan je afvallen door elke dag naar de McDonalds te gaan?

Nog nooit werd er zoveel gepraat over eten en gezond eten en... nog nooit waren zoveel mensen te dik. Tom Deliens is sport- en bewegingswetenschapper aan de VUB en hij legt in deze podcast uit hoe je kan vermageren door elke dag naar de McDonalds te gaan. Maar ook: dat gezond eten niet hetzelfde is als mager eten, en omgekeerd.

Waarom heb ik minder stress aan de zee?

Een uitstapje naar de zee werkt ontspannend. Maar is dat omdat je daar meestal vakantie hebt, of… is er echt iets met de zee zelf? Dat is wat Alexander Hooyberg, bioloog aan de Universiteit Gent en het Vlaams Instituut voor de Zee, uitzoekt. Als het van hem afhangt, schrijven huisdokters binnenkort een dagje zee voor.

Is een beetje roddelen erg en waarom doen sommigen het zo graag?

Roddelen... voor sommigen is het onschuldig entertainment, maar 't kan ook mensen echt heel hard kwetsen of schaden. Dus vroegen we aan prof communicatiewetenschappen Charlotte De Backer (UAntwerpen) of een klein beetje roddelen oké, of toch ook gewoon lelijk? En waarom we het eigenlijk zo vaak doen...

Zijn de 50 skeletten die in Koksijde zijn gevonden jouw voorouders?

In 2016 werden in de duinen van Koksijde meer dan 50 skeletten gevonden. Archeologen dachten eerst dat ze de begraafplaats van enkele vroeg-middeleeuwse families hadden gevonden. Maar toen ze geneticus Maarten Larmuseau (KU Leuven) erbij haalden, bleek dat tot hun verbazing helemaal niet te kloppen. Maar wie waren die mensen dan? Toevallige passanten of jouw betoveroveroveroveroveroverovergrootouders?

Waarom helpt eens goed uitslapen niet als je heel moe bent?

In 't weekend lekker lang uitslapen... Heel wat mensen vinden het heerlijk én hebben het ook nodig om te herstellen van een hele week te weinig slaap. Denken ze... Prof. An Mariman is slaap-expert aan de UGent en legt in deze podcast uit waarom extra lang slapen niet helpt tegen slaaptekort en wat het verschil is tussen rusten en slapen.

Wat moet je eten om groter te worden?

"Goed eten om groot en sterk te worden." Klopt het wat de bomma zegt terwijl ze nog een extra schep aardappelen en spek aan een 12-jarige geeft? Worden kinderen die veel eten echt groter? Of is het belangrijker wàt je eet. Prof. dr. Carl Lachat van de Universiteit Gent doet onderzoek naar groei, en groeiachterstand, en legt in deze video uit hoe je zo groot mogelijk wordt.

Zit ik zo vaak op mijn gsm omdat ik me verveel (of andersom)?

Thuiskomen van school of werk, in de zetel neerploffen en beginnen scrollen. Of tijdens een lang gezelschapsspel naar jouw gsm grijpen. Als de verveling toeslaat, is de smartphone nooit ver weg. Maar niet elke soort verveling levert dezelfde uitkomst op. Soms willen we een grappig filmpje op Youtube kijken, andere keren weer een moeilijke sudoku oplossen. In haar onderzoek bestudeert prof. dr. Karolien Poels, communicatiewetenschapper aan de Universiteit Antwerpen, welke vorm van verveling gelinkt is met welke soort smartphonegebruik. Want filmpjes van schattige katjes zijn niet altijd de oplossing.

Hoe komt het dat je lichaam zichzelf soms aanvalt en ziek maakt?

Ons lichaam is in constante staat van oorlog. Want elke minuut van elke dag proberen ontelbare virussen en microben ons lijf binnen te dringen. Gelukkig stuiten die indringers op het verbluffend geavanceerd immuunsysteem van de mens. Maar helemaal onfeilbaar is dat systeem helaas niet. Als de bewaker in ons lichaam foute inschattingen maakt, kan die zelfs veel meer kwaad dan goed doen. Hoe dat precies in elkaar zit, onderzoekt prof. dr. Mo Lamkanfi, bio-medicus aan de UGent. Want hoe méér hij erover weet, hoe groter de kans dat hij een heel nieuw soort spectaculaire medicijnen kan maken.

Hoe kan je je longen trainen?

Elke minuut adem je zo'n achttal keer in en uit. Zonder dat je daarover moet nadenken. Da's meer dan 4 miljoen keer per jaar. Tegen dat je 35 bent, heb je al 150 miljoen keer in- en uitgeademd. En tegen dan... beginnen die longen stilaan te verslijten, zoals een ballon die verslijt als je hem vaak opblaast. Die aftakeling kan je niet tegengaan, maar... je kan je longen wel in conditie proberen te houden. Hoe? Kan je ze trainen of helpt gezond eten? Daar heeft revalidatiewetenschapper Chris Burtin van de UHasselt het antwoord op in deze video.

Zijn in-vitrokinderen ongezonder?

In vitro is een geweldige techniek die mensen helpt om zwanger te worden als het vanzelf niet lukt. Maar... in-vitrokindjes zijn gemiddeld kleiner dan kinderen die natuurlijk verwerkt worden. En dat is niet ideaal. Professor Claudia Spits is geneticus aan de VUB en zij ontdekte hoe dat komt en wat daar misschien aan gedaan kan worden.

Waarom verdikken toekomstige papa's ook?

“Wij zijn zwanger.” Het is een uitspraak die sommige mensen schattig vinden, anderen vinden het gruwelijk. Maar wat je ook vindt, er zit wel degelijk een kern van waarheid in. Dat blijkt uit een studie van onderzoekster en diëtiste dr. Vickà Versele (VUB): ook heel wat (toekomstige) vaders komen tijdens de zwangerschap kilo’s bij die ze niet zo makkelijk kwijtraken!

Waarom is de mens echt niet gemaakt om te fietsen?

Fietsende mannen én vrouwen, amateurs én profs... élke wielrenner heeft er weleens last van... zadelpijn! Daar wordt soms wat lacherig over gesproken, maar zelden serieus. Terwijl het wel een serieus probleem is. In het peloton rijden mannen met een derde balzak (of zo lijkt het toch) en vrouwen met serieus vergrote schaamlippen en heel wat renners moeten er uiteindelijk aan geopereerd worden, wat niet om te lachen is. Terwijl wat méér en eerder aandacht voor de schaamstreek dit misschien kan voorkomen. Prof. dr. Hedwig Neels (UAntwerpen) vertelt in deze podcast hoe je als fietser je schaamstreek kan (en moet!) verzorgen. Neem al maar een spiegeltje bij de hand!

Kan ik mijn sporthorloge niet vervangen door een ingebouwde chip?

Als je sport, is het leuk om op je sporthorloge te zien hoe hoog je hartslag is of hoe snel je gaat. Maar zo'n horloge is soms lastig en vooral ook... lelijk! Wat als je een chipje kon inplanten in je arm? En wat als dat chipje ook je temperatuur, cholesterol, suiker... zou kunnen meten? Superhandig! Niet alleen voor sporters, maar ook voor bv. diabetici! Het bestaat helaas nog niet, maar prof. dr. ir. Koen Vandewal, materiaalonderzoeker aan de UHasselt, en zijn team werken er hard aan!

Worden we allemaal ongelukkiger van al die perfecte beelden op sociale media?

Het leven van de meeste mensen op sociale media lijkt superinteressant en plezant - ze reizen, gaan naar chique restaurants, hebben vele vrienden, maken plezier. En dan zien ze er ook nog sprankelend en mooi uit... Je zou van minder ongelukkig worden. Maar... is dat écht zo? Prof. dr. Laura Vandenbosch is communicatiewetenschapper aan de KU Leuven en ze deed er onderzoek naar: worden we ongelukkig van die perfecte beelden op sociale media?

Kan je nog iets eten waar geen plastic in zit?

Microplastics zitten overal en dus ook in je lijf. Want je eet ze op, je ademt ze in en je smeert ze zelfs op je huid. Na de Tweede Wereldoorlog zijn we héél veel plastic beginnen gebruiken en daardoor kan je niet meer ontkomen aan de kleine restantjes, de micro- en zelfs nanoplastics. Maar wetenschappers maken zich zorgen om al die plasticdeeltjes in ons lichaam. Dr. Nelly Saenen, toxicoloog aan de UHasselt, doet daarom onderzoek naar hoe die piepkleine plastics juist in ons lichaam terechtkomen en of ze daar veel schade aanrichten.

Is een dagje shoppen binnenkort iets uit het verleden?

"Een heerlijk dagje shoppen met vriendinnen!" Als je vrouwenbladen moet geloven, vinden heel wat mensen dat plezant. Maar... is het winkelen op de Meir, de Nieuwstraat of de Veldstraat niet met uitsterven bedreigd? Want in winkels langs een grote autoweg, in een shopping center of online, is toch veel makkelijker? Professor Ann Verhetsel is geograaf aan de UAntwerpen en vertelt ons alles over waar we het liefst winkelen, nu, vroeger en binnenkort.

Wat is het prikkelbare darmsyndroom?

Iedereen heeft wel eens last van darmen die overhoop liggen. Wanneer je heel veel stress hebt voor een examen of te veel of te vettig hebt gegeten. Maar voor sommige mensen zijn gevoelige darmen elke dag een probleem. Tot wel 15% van de Vlamingen kampt met PDS: het prikkelbaredarmsyndroom. Dr. Kathleen Van Malderen is maag-darmspecialist en doet onderzoek aan de UAntwerpen naar de geur van je adem en PDS.

Waarom is antibiotica zo slecht voor je darmen?

In onze darmen zitten miljoenen bacteriën. En dat is goed, want die helpen mee voor de vertering van je eten. Iedereen heeft zo zijn eigen ecosysteempje van darmbacteriën, met verschillende soorten en aantallen. Bestaat er zoiets als de ideale darmflora? Daar is Jeroen Raes, microbioloog aan de KU Leuven, naar op zoek. Elke dag krijgt hij stalen stoelgang binnen om te onderzoeken. Er is alvast één ingrediënt dat zeker niet thuishoort in de perfecte darmflora en dat is: antibiotica!

Sinds wanneer zijn wetenschappers cool?

Wetenschappelijk onderzoek is een werk van trial and error, van proberen en falen en dwalen, om hopelijk ooit te vinden waar je naar zocht. Of waar je net niét naar zocht. Helaas hebben veel wetenschappers vandaag het gevoel dat er geen tijd is, of mag zijn, voor dat zoeken en falen, terwijl je in de 16e eeuw net genoeg moést falen als je als wetenschapper au sérieux wilde genomen worden. Wetenschapsfilosoof Joris Vandendriessche (KU Leuven) neemt ons mee in de geschiedenis van het falen in de wetenschap.

Waarom beginnen jongeren steeds later aan seks?

Met enkele muisklikken krijg je tegenwoordig online de meest inspirerende pornofilms te zien. Maar dat betekent blijkbaar niet dat jongeren vandaag sneller met seksualiteit bezig zijn dan vorige generaties. Integendeel. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat anno 2024 'de eerste keer' op 17,5 jaar ligt. Meer dan een jaar later dan enkele jaren geleden. Seksuoloog aan de KU Leuven prof. dr. Paul Enzlin licht enkele mogelijke oorzaken toe.

Is faalangst hebben normaal?

Klinisch psycholoog aan de UGent prof. dr. Ernst Koster vertelt ons alles wat we nog niet wisten over faalangst.

Waarom is falen in de wetenschap belangrijk?

Wetenschappers staan in de krant of komen op het als ze na jaren grondig onderzoek en dubbelchecken iets belangrijk ontdekt hebben. Maar wat als ze na jaren onderzoek ontdekken dat hun ideeën niet kloppen? Of dat ze zich vergist hebben? Hebben ze dan jarenlang voor niks gewerkt? Is hun carrière dan mislukt? Wetenschapsfilosofe Sylvia Wenmackers (KU Leuven), musicologe Edith Van Dyck (UGent) en filosoof Geoffrey Dierckxens (CAS, Praag) vertelden op het Docville festival in Leuven aan Koen Fillet hoe falen en dwalen typisch is aan wetenschap, maar ook over hoe frustrerend het kan zijn.

Mag ik mijn konijn martelen?

Dieren hebben net iets meer rechten dan een stoel, maar veel minder dan de mens. Maar... niet elk dier heeft dezelfde rechten. Zo kan een konijn in jouw tuin beroep doen op veel meer bescherming dan eentje in een laboratorium. Dr. Eva Bernet Kempers is onderzoeker dierenrecht aan de Universiteit Antwerpen en zij pleit ervoor om dieren een waardiger leven te geven en dat ook op te nemen in ons wetboek.

Waarom wilde vroeger niemand zijn lichaam schenken aan de wetenschap?

Andreas Vesalius was een van de eersten die per se een menselijk lichaam wilde opensnijden. Vóór Vesalius dissecteerden anatomen dieren om meer te weten te komen over het menselijk lichaam. Toen Vesalius het met mensen wilde doen, wist hij niet goed waar hij aan lijken kon geraken, dus stal hij de lichamen van misdadigers aan de galg. Hoe het verder ging en hoe wetenschapppers ons daarna hebben kunnen overtuigen om ons lichaam vrijwillig af te staan aan de wetenschap, dat vertelt prof. dr. Tinne Claes, historica aan de KU Leuven.

Hoe vinden duiven de weg terug naar huis?

Duiven worden soms 1000'en kilometers van huis losgelaten, en toch vinden ze de weg terug. Hoe doen ze dat? Wel, ze hebben gewoon een uitzonderlijk oriëntatievermogen en combineren verschillende technieken om hun vluchtrichting te bepalen. Prof. dr. Frederick Verbruggen, experimenteel psycholoog aan de Universiteit Gent, zat bij ons aan tafel om te vertellen over deze vliegende gps'en.

Hoe kan je een gebouw aardbeving-proof maken?

Gemiddeld eens in de 300 jaar vindt er bij ons een zware aardbeving plaats. En wanneer het gebeurt weet niemand. Dus... worden gebouwen voor alle zekerheid (min of meer) aardbeving-proof gebouwd. Daarvoor ontwikkelen de ingenieurs van de UHasselt steeds nieuwe bouwtechnieken. Wij mochten erbij zijn toen prof. dr. ir. Hervé Degée zijn nieuwste ontwerp uittestte.

Wat is het nut van gevangenisstraffen?

Ons gevangenissysteem staat steeds meer onder druk. Overvolle cellen, slechte levensomstandigheden en personeelsstakingen benadrukken de noodzaak voor hervormingen. Samen met prof. dr. Tom Daems, criminoloog aan de KU Leuven, namen wij onze gevangenissen onder de loep. Want is vrijheidsberoving wel een goed idee?

Kunnen dove mensen met één spuitje weer horen?

Wie lijdt aan de erfelijke ziekte DFNA9 wordt vanaf een jaar of 30 geleidelijk aan doof. En je krijgt ook problemen met je evenwicht. Momenteel bestaan er nog geen échte behandelingen tegen DFNA9. Maar daar komt binnenkort misschien verandering in. Want dr. Dorien Verdoodt, biomedicus aan de Universiteit van Antwerpen, DFNA9-patiënt te kunnen helpen met een simpel spuitje.

Wat verklapt jouw toiletbezoek over de pillen die jij neemt?

Bij elk toiletbezoek laat je informatie achter over je leven en je gewoontes. Want uit onze uitwerpselen en urine kunnen wetenschappers achterhalen wat jij hebt gegeten en gedronken, maar ook welke geneesmiddelen of drugs jij hebt genomen. Dr. Tim Boogaerts, farmaceutisch wetenschapper aan de Universiteit van Antwerpen, onderzoekt rioolwater en zo weet hij hoeveel en welke pillen er wanneer gebruikt worden in een stad of dorp.

Zijn kankerpatiënten de hartpatiënten van morgen?

Er is een verband tussen hart- en vaatziekten en kanker. Want kankerpatiënten krijgen op latere leeftijd vaker hartproblemen. Maar mensen met een geschiedenis van hart- en vaatziekten krijgen ook vaker kanker. Hoe dat komt probeert Matthias Bosman, farmaceutisch wetenschapper aan de UAntwerpen, uit te zoeken.

Waarom spreken we van links en rechts in de politiek?

In de aanloop naar de verkiezingen worden de termen links en rechts overal gebruikt. De twee termen zijn diepgeworteld in ons politiek taalgebruik, maar wat betekenen ze eigenlijk? Want soms heeft een partij zowel linkse als rechtse standpunten. Koen Fillet ging samen met dr. Robin Devroe, politicoloog aan de UGent, op zoek naar de oorsprong van deze opdeling.

Waar zoeken wetenschappers naar buitenaards leven?

Buitenaards leven bestaat. Daar zijn wetenschappers zeker van. Het zou nogal straf zijn als wij de enige levensvorm zouden zijn in héél het universum en ze hebben ook al heel wat indicaties gevonden dat leven op andere planeten mogelijk is. Maar tot nu toe hebben we nog geen leven zelf gevonden. Bio-ingenieur Ronnie Willaert (VUB) heeft een revolutionair robotje gemaakt waarmee we écht kans maken om dat leven te vinden!

Waarom komt een overdosis vaak voor bij ervaren druggebruikers?

Als je elke ochtend een kopje koffie drinkt, gaat je lijf zich daar na verloop van tijd op 'voorbereiden'. We spreken van gewenning. Maar hoe goed je tegen cafeïne, alcohol of andere drugs kan, hangt ook enorm af van de omstandigheden...

Wat moet er gebeuren met al die wetten die niet meer van deze tijd zijn?

Er zijn echt enorm veel wetten. Sinds het ontstaan van België worden er elk jaar duizenden nieuwe aangenomen en er worden er maar heel weinig geschrapt. Veel van die regels zijn dus verouderd. Prof. dr. Marie DeCock, jurist aan de UHasselt, onderzocht de 100 jaar oude wet op de intercommunales die, omdat ze zo oud is, maakt dat achterpoortjes mogelijk zijn. Marie gaf de wet een make-over waardoor gesjoemel niet meer kan. Of toch niet meer wettelijk is...

Waarom kunnen sommige oorlogen of rampen mij echt niets schelen?

Oorlogen, aardbevingen of een vliegtuig dat neerstort. We reageren telkens anders op het slechte nieuws dat ons bereikt. Maar hoe komt dat eigenlijk? Waarom vinden we de oorlog in Oekraïne erger dan die in Afghanistan? Prof. dr. Stijn Joye, communicatiewetenschapper aan de UGent, onderzoekt hoe wij lijden op afstand ervaren. En daar spelen kilometers, het delen van waarden en economische relaties allemaal een rol in.

Waarom zou de tandarts je gaatjes beter vullen met jouw eigen stamcellen?

Ooit al eens een gaatje in je tanden gehad? Dan moeten ze dat bij de tandarts vullen met zo'n witte pasta. Dat werkt, maar toch niet altijd optimaal. Want dat vulsel blijft niet altijd even goed zitten en er kunnen ook barstjes en ontstekingen in komen. Daarom ontwikkelt professor Annelies Bronckaers, neurobiologe aan de UHasselt, een nieuw vulsel op basis van je eigen stamcellen. Zij praat erover aan onze podcasttafel met Katleen Bracke.

Waarom kennen we na 800 jaar nog altijd de Ridders van de Ronde Tafel?

Koning Arthur, Merlijn de Tovenaar, de Ridders van de Ronde Tafel, ... Die gaan al mee sinds de middeleeuwen. Hoe komt het dat we die legendarische figuren na 800 jaar nog altijd kennen? Want er zijn nog honderden andere verhalen uit die tijd die we nu al lang vergeten zijn. Wat heeft Koning Arthur wél wat vergeten middeleeuwse verhalen niet hebben? En gaan we Harry Potter in 2800 ook nog kennen? Met deze vragen trokken wij naar historisch letterkundige Elisabeth de Bruijn aan de Universiteit van Antwerpen.

Waarom kan er zonder water geen leven zijn?

Waarom kunnen we geen 3 dagen zonder water? Biomedisch wetenschapper aan de UHasselt Jelle Hendrix legt uit op welke manier H2O onze oorspronkelijk levenloze en saaie aardbol wist om te toveren tot een groene, boeiende hotspot die bruist van het leven.

Waren ambtenaren ooit echt lui en saai?

Er was een tijd dat "bureaucratisch" als iets heel positiefs werd gezien: het zorgde dankzij duidelijk procedures en regels dat iedereen eerlijk werd behandeld en het maakte het werk ook efficiënt. En ambtenaren, die hielpen daarbij. Tot in de jaren '80 enkele bullebakken vonden dat er te veel ambtenaren waren en daarbij meteen alle ambtenaren een slechte naam gaven. Inefficiënte, luie regelneven. Ze moesten veranderen! Nou nou, dat hebben ze geweten! Prof bestuurskunde Jan Boon (UHasselt) heeft het in deze podcast over de niet-efficiënte en demotiverende veranderingsgekte in de ambtenarij.

Zijn al die schermen in de klas wel een goed idee?

Elke leerling of student een tablet, chromebook of laptop en weg met papieren cursussen en handboeken?! Mmm... misschien moeten we nog heel even wachten met papier buiten te gooien. Want een digitale agenda en gepersonaliseerde oefeningen maken op jouw niveau kunnen handig zijn (zeker ook voor leerkrachten), maar de Hasseltse prof communicatiewetenschappen Jo Pierson wijst in deze podcast op wat er misschien nog wat beter moet geregeld worden. Zodat onze digitale school-toekomst écht een goed idee is.

Kan je genezen van dyslexie?

Als je dyslexie hebt, heb je moeite met vlot lezen en spellen, vaste woordcombinaties onthouden, spellingsregels onder de knie krijgen, enzovoort. De meeste kinderen beginnen dat te merken op school wanneer hun klasgenoten veel sneller weg zijn met dat alles dan zijzelf. Maar er zijn sommigen die hun dyslexie weten te camoufleren en pas op latere leeftijd echt ontdekken dat ze dyslexie hebben. Hoe komt dat? En wat doe je er dan nog aan? Dat zijn vragen voor neurolinguist en expert in dyslexie, Wim Tops, Leerstoelhouder Inclusief Leren van de UHasselt.

Sinterklaas of de Kerstman: wie is de echte en wie de na-aper?

Sinterklaas en de Kerstman... hoe zit dat eigenlijk tussen die twee? Want het kan toch geen toeval zijn dat ze allebei een lange witte baard hebben, een rode jas, een grote zak vol cadeaus én allebei Klaas (of Claus) heten? Maar... ze komen wel tijdens een ander feest langs. Hebben we hier te maken met een na-aper? Of steekt die Sinterklaas 3 weken na zijn verjaardag een kussen onder zijn jas, zet hij een andere muts op en verruilt hij zijn paard voor rendieren om nog een tweede keer de populaire uit te hangen als Kerstman? Koen Fillet stelde al deze vragen aan dr. Hans Geybels, theoloog aan de KU Leuven. En hij kreeg nog méér antwoorden! Alles over Kerstmis én de Sint.

Wie leefde er 5000 jaar geleden in jouw dorp?

Tijdens de prehistorie leefden hier in België jager-verzamelaars. Die werden uiteindelijk boeren omdat ze steeds meer op dezelfde plek bleven en daar hun groenten verbouwden. Maar hoe hebben wetenschappers kunnen uitzoeken hoe die mensen leefden? Die mensen hielden geen dagboek bij en al zeker geen notities op een smartphone. Chemisch ingenieur en archeoloog Christophe Snoeck van de VUB vertelt hoe hij met nieuwe technieken nog altijd nieuwe ontdekkingen doet over onze voor-voor-voor-voor-voorouders.

Kan een supercomputer het weer beter voorspellen?

Wat is een supercomputer? Hoeveel rekenkracht heeft die? Waarvoor dient die?

Is samen porno kijken goed voor je relatie?

Porno heeft lang in de taboesfeer gezeten. Maar tegenwoordig komen jongeren er via sociale media gemakkelijk mee in aanraking en ze babbelen er onder elkaar steeds vaker over. Porno wordt nu ook uitgebreid bestudeerd in de wetenschap. Zo onderzocht seksuoloog dr. Bert Van Puyenbroeck van de VUB of samen porno kijken goed is voor je relatie. Ontdek het antwoord in zijn gesprek met Koen Fillet vanop de Dag van de Wetenschap.

Maakt luchtvervuiling je dom en verdrietig?

Onze lucht is vervuild met fijnstof, afkomstig van onze auto’s, van kachels en van de industrie. Als we dat fijn stof inademen, dan kan dat onze longen aantasten. Maar wist je dat fijnstof ook tot in je hersenen geraakt? En daar kan het ook behoorlijk wat schade aanrichten. Wat gebeurt er juist in ons hoofd? En is dat dan onomkeerbaar? Biomedicus Kenneth Vanbrabant van de UHasselt geeft bij Koen Fillet een antwoord op al deze vragen, speciaal voor de Dag van de Wetenschap.

Hoe kan een worm verder leven zonder kop?

Een platworm is een piepklein, simpel, blubberig diertje dat leeft onder water. En voor de wetenschap is het dier van onschatbare waarde. Want ze kunnen iets wat totaal science fiction lijkt: verloren lichaamsdelen opnieuw aangroeien. Zelfs een hoofd! Wetenschappers bestuderen nu dat diertje om hopelijk iets te ontdekken wat de mens ook kan helpen bij het herstel van een hersenletsel, of een zenuwaandoening, of de ziekte van Crohn, ... Martijn Heleven en Charlotte Segnana zijn daar twee van en zitten aan onze podcasttafel met Koen Fillet op de Dag van de Wetenschap!

Wat willen wetenschappers zien met een telescoop van 10km lang?

Op de grens met Nederland, Duitsland en België, diep onder de grond, willen wetenschappers een telescoop bouwen die 10 km lang is. Of zelfs: een telescoop in de vorm van een driehoek waar elk been 10 km lang is. Ze noemen het de Einstein-telescoop en willen er zwaartekrachtgolven mee zien. Wat dat is en waarom dat interessant is, vertelt Alexander Sevrin aan Koen Fillet.

Waarom is het raadsel van de Sfinx niet zo simpel als het lijkt?

Wat loopt er ‘s morgens op 4, ‘s middags op 2 en ‘s avonds op 3 benen? Het is een stukje uit de Griekse mythologie dat veel mensen kennen. Helaas... niets is wat het lijkt. Er zit véél meer achter. Dat ontdekt Koen Fillet samen met onderzoeker klassieke mythologie Nadia Sels van de Universiteit Gent.

Zijn vrouwen het sterke geslacht?

Als je moet kiezen tussen de man of de vrouw, wie is dan, fysiek, het sterke geslacht? Mannen zullen het in een potje armworstelen meestal winnen van een vrouw. Of in een sprintje 100 meter. Maar of dat wil zeggen dat mannen daarmee het sterke geslacht zijn? Daar is gynaecoloog Wilfried Gyselaers van de UHasselt nog niet zo zeker van. Samen met Koen Fillet zetten beiden even hun mannelijkheid opzij en feliciteren ze de vrouwen met hun eerlijk verdiende titel!

Hoe komt het dat België het grootste ontwikkelingsland ter wereld was (en dat wij dat niet meer weten)?

Als er ergens in de wereld een ramp gebeurt, dan ontstaat er regelmatig wereldwijde solidariteit. We sturen hulp naar Pakistan na de overstromingen, naar Oekraïne tijdens de oorlog, naar Marokka na een aardbeving, of bij de hongersnood in Ethiopië tijdens de jaren tachtig. Maar weet je wie er nog in dat rijtje van landen in nood staat? Ons België-landje! Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd voor ons een van de grootste internationale hulpacties ooit gehouden. Nooit geleerd op school? Wij van de redactie ook niet. En daarom haalden we er historicus Nel de Mûelenaere bij, prof aan de VUB.

Hoe kunnen planten zonnepanelen verbeteren?

Fotosynthese is het proces dat planten in staat stelt om de energie van de zon om te zetten in voedingstoffen. Zij hebben 'groene energie' als het ware geperfectioneerd! Van planten kunnen we leren hoe we onze eigen zonnecellen nog beter maken.

Kan mijn hond een blindengeleidehond worden?

Blindengeleidehonden ken je wel. Maar je hebt ook hoorhonden voor dove mensen. En epilepsiehonden. En autismehonden. Wie zo'n assistentiehond nodig heeft, moet daar meestal lang op wachten. Want niet elke hond is geschikt en van elke 10 puppy's die worden opgeleid tot assistentiehond, worden er maar 4 goedgekeurd. Veel tijd en geld gaat zo verloren. UGent-dierenarts en geneticus Bart Broeckx zoekt hiervoor een oplossing in het DNA van mogelijke hondenouders. Zo kan hij nog vóór hondjes geboren worden voorspellen of het geschikte assistentiehonden kunnen worden!

Wat is endometriose?

Een vrouwendingetje: een klein beetje krampen bij je regels, dat lijkt mij normaal. Maar niet meer kunnen rechtstaan van de buikpijn, dat is écht niét normaal. Wie zoveel pijn heeft, heeft misschien wel endometriose. Waarschijnlijk 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose, maar toch is het een aandoening die weinig bekend is en vaak ook veel te laat (of helemaal niet) ontdekt wordt. Koen Fillet praat erover met dr. Dorien Lanssens, vroedkundige aan de UHasselt. Oók interessant voor alle ondersteunende mannen en vaders! En... voor de héél zeldzame gevallen van mannen met endometriose!

Heb je binnenkort een kwantumcomputer bij je thuis?

Al eens gehoord van een kwantumcomputer? Dat zou een razendsnelle computer zijn die helemaal anders werkt dan een gewone computer. Maar... wat is er dan zo anders aan? En wil dat ook zeggen dat wij binnenkort allemaal nieuwe computers moeten kopen? Het antwoord hierop is alvast "nee", want kwantumcomputers zijn computers voor professionals. Maar... die kwantumcomputers kunnen je leven binnenkort wel veranderen... Kwantumfysicus aan de UHasselt Boo Carmans legt de werking van dat ingewikkelde beestje glashelder uit bij Koen Fillet.

Heeft het eigenlijk wel zin om te gaan stemmen?

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in oktober 2024, ben je niet meer verplicht om te gaan stemmen. Ga jij nog? Waarom (niet)? Doet jouw ene stem er eigenlijk wel toe?

Waarom liggen er alleen zonnepanelen op daken en niet in hoeden of petten?

Hm, een petje of een jas dat werkt als zonnepaneel? Is dat nu niet heel futuristisch? Nee hoor, niet in het labo van chemicus Wouter Maes van de UHasselt. Hij werkt dan ook aan iets andere zonnecellen dan degene die in je zonnepanneel steken. Zijn zonnecellen zijn heel dun, vouwbaar, transparant (of net in een fel kleurtje), gemaakt van organische verbindingen. Duurzamer dus! Die kan je dan in je ramen steken of in je handtas. In zijn labo knutselt hij met allerlei moleculen om zo tot dé ideale zonnecel te komen. Hoe dat eraan toegaat kwam hij in onze podcaststudio vertellen, bij Koen als gastheer.

Word je écht rustig van groen en wild van rood?

Rood staat voor liefde en passie. Oranje voor creativiteit en betaalbaarheid. Blauw straalt dan weer vertrouwen uit. Elke kleur roept bij ieder van ons min of meer dezelfde gevoelens op. Denken we... Maar is dat écht zo? Wordt ons lichaam, fysiek dus, echt actief en opgewonden wanneer we rood zien? Caroline Mathieu is lichtontwerper en onderzoeker aan de VUB en het RITCS en zij zoekt het uit.

Is de menopauze vergelijkbaar met de pubertijd?

Vapeurs, vuurrood worden, zweten, niet kunnen slapen, prikkelbaar zijn, of net heel emotioneel... Het zijn allemaal ongemakken die samengaan met de menopauze. En voor vrouwen die er veel last van hebben, kunnen die overgangsjaren echt rotjaren zijn. Dus... hoe geraak je daar het beste door? Gynaecoloog Wilfried Gyselaers van de UHasselt vertelt het in deze podcast aan Koen Fillet. En alvast één deel van het antwoord is: met véél liefde en begrip van de omgeving!

Zal ons graan de klimaatverandering overleven?

Graan dat een paar maanden droogte overleeft, groenten die niet verrotten na een overstroming... Als we genoeg eten willen hebben, kunnen onze granen maar beter aangepast worden aan het extreme weer dat de klimaatverandering met zich meebrengt. En we hebben geen tijd te verliezen. Daarom is plantenbioloog Ive De Smet aan de UGent op zoek naar de eiwitten die van planten superplanten maken. En hij heeft er stilaan ook al wat gevonden...

Wat kunnen we doen met oude of beschermde gebouwen?

Het Vleeshuis in Gent, 't Steen in Antwerpen, de bibliotheek in Mechelen, de Boerentoren, ... Allemaal beschermde gebouwen. Maar wie beslist dat? En waarom zouden we gebouwen überhaupt het statuut geven van beschermd erfgoed? Omdat ze mooi zijn? Maar da's toch heel persoonlijk? Professor Bie Plevoets van de UHasselt zat zelf nog in de jury om de erfgoedprijzen uit te delen, dus als geen ander zal zij deze vragen voor ons kunnen beantwoorden. 🗽Gebeten door deze podcast? In "Gevonden architectuur", een tentoonstelling waar Bie mee curator van is, toont het Vlaams Architectuurinstituut het enorme potentieel van een volgebouwde regio als Vlaanderen.

Kunnen er in België ook zware aardbevingen zijn?

's Morgens wakker worden met het nieuws van een zware aardbeving in Turkije, Japan of Mexico... dat gebeurt wel eens. Maar kan het ook hier gebeuren? Is het gewoon toeval dat dat in ons leven nog niet gebeurd is? En als er ooit een zware aardbeving bij ons plaatsvindt, ligt heel het land dan plat? Hervé Degée test aan de UHasselt uit hoe we appartementsblokken kunnen bouwen die een aardbeving overleven.

Hoe oud kan je met MS worden?

MS, of multiple sclerose, is een akelige zenuwziekte en je wenst het (uiteraard) niemand toe. Maar... je kan er wel oud mee worden. Maar wat is MS eigenlijk? En is er iets aan te doen. Professor Veronica Popescu is neuroloog aan het Universitair MS Centrum Pelt-Hasselt en aan de UHasselt en hoopt met haar onderzoek MS beter te begrijpen zodat de ziekte ooit misschien gestopt kan worden.

Hoe maak je dode cellen weer levend?

Don't try this at home (!), maar stél: je neemt een hoopje kikkerdril uit de rivier en je mixt die helemaal aan flarden in de smoothieblender. Dan heb je zonet de levende eicelletjes van mama-kikker brutaal dood gemaakt. Geen paniek, bij de Universiteit van Vlaanderen hebben we iemand gevonden die dat papje van dode celonderdelen opnieuw levend kan maken. Echt waar, van iets dood terug naar iets levends! Fysicus prof. dr. Lendert Gelens van de KU Leuven aan het woord!

Waarom helpt vakantie niet tegen een burn-out?

Als een burn-out betekent dat je overspannen bent door je werk, dan zou je kunnen denken dat enkele maanden ziekteverlof, halftijds werken of gewoon even vakantie die burn-out wel kan oplossen. Maar helaas... 't is niet zo eenvoudig. Arbeidspsycholoog Tim Vantilborgh, prof aan de VUB, vertelt aan Koen Fillet waarom minder werken niet per se helpt tegen een burn-out.

Waarom mist een waterschildpad echt (letterlijk!) nooit zijn prooi?

Er is één dier dat zijn prooi nooit mist. Niet "bijna nooit", maar echt letterlijk nooit! Zodra de langnekslangenhalsschildpad beslist dat hij die ene voorbijzwemmende vis, kikker of kreeft wil oppeuzelen, komt die vis, kikker of kreeft zijn mond ingezwemmen. En dat is niet omdat deze schildpad sneller, sterker of alerter is dan alle andere dieren, het is gewoon een kwestie van fysica en biomechanica. Biomechanicus Peter Aerts, van de Universiteit van Antwerpen, legt uit hoe dat komt.

Kunnen we op dezelfde manier blijven leven zonder gas of olie?

Kunnen we, als de olie en het gas op zijn, even comfortabel blijven leven als nu? Of gaan we weer moeten leven zoals 200 jaar geleden? Komt de redding van wetenschappers en technologie? Marlies Van Bael is hoogleraar chemie en waterstof-expert aan de UHasselt, Griet Verbeeck is hoogleraar architectuur aan de Uhasselt en Johan Driesen is hoogleraar ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven en ze vertellen vanuit hun expertise waar we nu staan en wat de mogelijkheden zijn.

Kunnen kinderen binnenkort écht veilig weer naar school, dankzij zelfrijdende auto's?

Zodra de vakantie gedaan is, houden heel wat ouders elke dag hun hart vast. Want... komen mijn kinderen wel veilig aan op school? Zal dat pas écht gegarandeerd veilig kunnen als er enkel nog zelfrijdende auto's zijn? En kan je dan als "chauffeur" ondertussen een film kijken? Hoe lang duurt het nog voor die auto er is? Wel euh... volgens verkeersexpert Tom Brijs (UHasselt) is het niet waarschijnlijk dat die auto er óóit komt…

Hoe houden mensen de controle over AI-computerprogramma's?

"Slimme computers: gaan ze ons overmeesteren? Dat lijkt wel mee te vallen.. oorlopig beslissen ze enkel of jij een lening kan krijgen bij de bank, of die job… Tja, ook best al van grote invloed dus. Maar een voordeel: de computer is compleet objectief, trekt niemand voor, kijkt gewoon naar de feiten en of jij geschikt bent voor die lening of job. Supereerlijk dus. Of niet, professor datawetenschapsethiek David Martens, van de Universiteit Antwerpen? Wil je meer bijleren over AI, dan kan je terecht bij VAIA, www.vaia.be"

Is er ook iets positief aan de klimaatverandering?

Word jij ook onmiddellijk wat depri als het woord "klimaatverandering" valt? En kies jij er dan ook voor om daar nog zo weinig mogelijk over te horen? Je bent niet alleen! En daarom vroegen wij aan prof. Wim Thiery, klimaatwetenschapper aan de VUB, of er ook iets positiefs over de klimaatverandering te zeggen valt.

Kunnen computers betere diagnoses stellen dan dokters?

Vier op de tien Belgen krijgt ooit kanker. Maar in Vlaanderen gebeurt ook ontzettend veel kankeronderzoek. Prof. Maarten De Vos (KU Leuven) is ingenieur en zet AI in in de geneeskunde om zo onder andere mensen met kanker te helpen. Deze videopodcast is gemaakt met de hulp van Vaia, de Vlaamse AI Academie. Meer leren over artificiële intelligentie? Neem een kijkje op ⁠www.vaia.be⁠!

Waren er ook mannelijke heksen?

Hekserij. ‘t Is iets wat we onmiddellijk zouden linken aan de middeleeuwen. En aan oude vrouwtjes met een haakneus op een bezemsteel. Maar dat blijkt niet zo te zijn! Er waren ook mannelijke heksen die op de brandstapel belandden. Historicus Jonas Roelens van UGent zit bij Koen Filet aan tafel in bar Brial in Mortsel om dat voor ons te verduidelijken.

Waarom wil mijn kind niet gaan slapen?

Elke jonge ouder wéét het: een kindje in bed krijgen is niet simpel. En het doen doorslapen al helemaal niet. Ouders van moeilijke slapers krijgen dan goedbedoelde raad van vrienden, maar niet elke aanpak kan zomaar gekopieerd worden in een ander gezin. Hoe pak je het dan wel het beste aan? Bij ons aan aan tafel, de redder in nood: UGent-kinderpsychiater Karlien Dhondt.

Vinden dieren seks ook plezant?

Soms zien biologen in de natuur vreemd paringsgedrag: mannetjeswormen doorboren vrouwtjeswormen met stekels, mannetjeseenden verkrachten vrouwtjes met knokige schroefdraadpenissen. En bij de spinnen zijn ‘t de vrouwtjes die niet altijd zo lief zijn: zij eten de mannetjes op na de paring. Om dat gedrag te kunnen verklaren is het belangrijk dat de genitaliën van alle dieren goed beschreven en bestudeerd zijn. En da’s nu net de core business van prof. dr. Dominick Verschelde, bioloog aan de UGent!

Waarom kan de zomer niet zonder wespen, plakkerig zweet en zakkenrollers?

Warme zomerdagen… meer wil ik de Heer niet vragen… Of misschien toch wel: geen wespen, minder plakkerig zweet en geen criminelen die alles verpesten. Maar de wetenschap heeft voor alles een oplossing! Bio-ingenieur Chris Callewaert (UGent) onderzoekt hoe je klotsende oksels en stinkende zweetvoeten tegen kan gaan, criminoloog Christophe Vandeviver (UGent) vertelt alles over waar en wanneer criminelen inbreken en allergoloog Christine Breynaert (KU Leuven) legt uit hoe (injecteren met) bijengif levens kan redden.

Hoe kan het ijskarretje altijd op het juiste moment voorbij jouw huis komen?

Chatgpt, deep fakes en zelfrijdende auto’s. Dat is waar veel mensen meteen aan denken wanneer we spreken over Artificiële Intelligentie of AI. Maar wist je dat AI in de toekomst ook het ijskreemkarretje zou kunnen heruitvinden? Hoe dat precies in elkaar zit, komt bedrijfseconoom Benoit Depaire je vertellen.Benieuwd naar meer artificial intelligence? Zie meer op VAIA.be!

Hoe worden kankerbehandelingen steeds beter?

Vier op de tien Belgen krijgt ooit kanker. Maar in Vlaanderen gebeurt ook ontzettend veel kankeronderzoek. Drie wetenschappers vertellen hoe ze elk vanuit hun eigen vakgebied mensen met kanker proberen te helpen. Prof. Maarten De Vos (KU Leuven) is ingenieur en zet AI in, dr. Giorgio Hallaert is neurochirurg aan het UZGent en behandelt mensen met hersentumoren en dr. Jolien Robijns (UHasselt) zorgt ervoor dat je na chemo zo snel mogelijk weer je mooie haren van daarvoor terugkrijgt.

Hoe kan AI de war on drugs winnen?

Hoe winnen we de war on drugs? Kunnen we ooit alle containers in de Antwerpse haven op cocaïne checken? Misschien zit de oplossing niet in menselijke capaciteit, maar in artificial intelligence! Want AI kan ons vertellen welke containers te checken… Professor en wiskundige Ann Nowé leidt aan de VUB het labo voor artificiële intelligentie en legt uit. Wil je meer bijleren over AI, dan kan je terecht bij VAIA, www.vaia.be

Zijn jongeren echt zo roekeloos op sociale media?

De jongeren van tegenwoordig gooien zomaar alles online: schaarsgeklede strandfoto’s op Instagram, dansvideos op TikTok en hun huisadres vind je op Facebook. Of ja, dat beweert de oudere generatie ;-) Communicatiewetenschapper Ralf De Wolf (UGent) doet onderzoek naar privacymanagement van jongeren op social media, en ziet dat ze op dit gebied juist erg vindingrijk zijn.

Hoe heeft AI de Tour de France veranderd?

AI-computers kunnen van alles en heel ons leven lijkt erdoor te veranderen. Maar wist je dat ook de koers, snowboarden en voetbal erdoor zal veranderen? In 't beste geval: eerlijker, veiliger, sneller. Of... ook saaier? Amateur-wielrenner en computerwetenschapper Steven Verstockt (UGent) gaat voor "veiliger", "sneller" en alleen maar leuker om naar te kijken! Wil je meer bijleren over AI, dan kan je terecht bij VAIA, www.vaia.be

Gaat een schimmelprofessor nog naar het zwembad?

Tijd voor een zomereditie van deze podcast. Vanuit Bar Brial in Mortsel ontvangt Koen Filet deze keer microbiologe Katrien Lagrou van de KU Leuven. Zij gaat het hebben over schimmels. Die gebruiken we onder andere om brood te bakken, bier te brouwen en we eten ze op als kaas. Maar schimmels kunnen ook tussen de tenen zitten, op je fruit én je kan er ziek van worden. Hoe cool of vies zijn schimmels? En gaat een schimmelprof zelf nog naar het zwembad?

Moet je nooit meer zelf een eindwerk of verjaardagskaart schrijven dankzij chatGPT?

De voorbije maanden zit er zowat elke dag iets over chatGPT in het nieuws. Want chatGPT (en zijn concurrenten) schrijven voor jou wat je maar wil en hoe je het maar wil. Klinkt enerzijds geweldig, maar tegelijk vinden we het ook verontrustend. Maar... is dat ook zo? Geweldig en/of akelig? Communicatiewetenschapper aan de Arteveldehogeschool en UGent Kristin Van Damme legt uit hoe het zit met die chatGPT. Wil je meer bijleren over AI, dan kan je terecht bij VAIA, www.vaia.be

Wanneer komt de pil om gelukkig te worden op de markt?

Ja, het kan dus écht... een pilletje dat je hersenen zo beïnvloedt dat je er instant gelukkig van wordt. Maar waarom brengen we het dan niet op de markt? En kan dan echt àlles in een pilletje? UGent synthetisch bioloog, prof Marjan De Mey, vertelt er alles over bij Koen Fillet en Helene Vanlathem.

Hoe ziet de stamboom van al het leven op aarde eruit?

The tree of life, of gewoon: de stamboom van het leven... Het genie Darwin bedacht het idee voor het eerst, om alle leven ooit op aarde op een boom af te beelden. Maar de wetenschap is geëvolueerd sinds Darwin en dus ook die boom. Want nu hebben onze rechtstreekse voorouders, de archaea, daar ook een belangrijke plaats op gekregen. De arche-wat?! De archaea! De favoriete... euhm... diertjes (?!) van VUB-microbiologe dr. Rani Baes.

Waarom ga je dood als je het verkeerde bloed krijgt?

De meeste mensen weten wel wat bloedgroepen zijn. En ook dat je bij een bloedtransfusie het juiste bloed moet krijgen. Maar waarom? Wat gebeurt er als je het foute bloed krijgt? Professor Tessa Kerre is hematoloog aan de UGent en deelt met plezier haar oneindige kennis over bloed...

Waar komt die laag ijs over Antarctica vandaan?

Antarctica is bijna volledig bedekt met een gigantische ijskap en is daarmee helemaal anders als de andere continenten. 't Is het koudste continent op aarde. Geen mens kan en mag er op blijven wonen. Er zitten alleen een paar wetenschappers in speciale stations voor onderzoek. En wat die daar allemaal uitsteken, daar heeft glacioloog Jonas Van Breedam heel wat inside information over.

Welk werk blijft er over als AI ons werk overneemt?

Niemand kan de toekomst voorspellen, ook wetenschappers niet. En toch... Professor Nicky Dries is arbeidspsycholoog aan de KU Leuven en doet binnen het Future of Work Lab onderzoek naar... ja... de toekomst van werk. Samen met bedrijfseconomen, historici, en letterkundigen. Voorspellen van de toekomst lukt hen misschien ook niet, maar ze proberen er alvast wél op voorbereid te zijn. Want wat gaan wij doen als AI zowat al ons werk van ons kan overnemen?

Waarom kweken we beter microben dan dieren?

Het is geen plezante boodschap, maar het is helaas een feit: we zullen moeten stoppen met vlees eten. Want los van het dierenleed, kan de aarde het kweken van die hele vele dieren gewoon niet aan. De wereld gaat eraan kapot. Maar... gelukkig zijn er wetenschappers zoals Wim Soetaert. Als bio-ingenieur aan de UGent fabriceert Wim eiwitten die exact dezelfde zijn als die van kippenvlees of kalfsvlees. Waarom kweken we beter microben in plaats van dieren?

Mogelijk dankzij

Met de steun van